Kořenová zelenina naložená v nálevu z vody a soli, sterilovaná, vhodná jako polotovar například na přípravu omáček, polévek, skvělá je i pod maso apod.
Ingredience:
500 g a více | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
Na nálev: | |
1 l | vody |
180-200 g | soli |
zavařovací sklenice s víčkem |
Postup:
1. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, promícháme a dáme do skleniček
2. Zalijeme vychladlým slaným nálevem, který připravíme svařením vody a soli
3. Sterilujeme 30 minut při 90 °C
4. Takto sterilovanou zeleninu využijeme jako polotovar na přípravu různých omáček, polévek, vhodná je i pod maso určené na pečení nebo dušení.
Celeru dáváme vždy o něco méně, než mrkve a petržele.