V sladkokyselém nálevu sterilované cherry rajčátka, okurky, cibulky, česnek, bylinky a koření.
Ingredience:
Na 4 sklenice o objemu 0,5 l: | |
1 kg | cherry rajčátek |
600 g | salátových okurek |
400 g | malých cibulek |
8 ks | menších bobkových listů |
4 ks | kuliček nového koření |
1 ks | paličky česneku |
1 ks | svazku bylinek |
1 lžíce | hořčičného semínka |
1 lžíce | celého pepře |
Na nálev: | |
700 ml | vody |
300 ml | vinného bílého octa |
50 g | cukru krupice |
30 g | soli |
Postup:
1. Rajčata i bylinky opláchneme a osušíme, omyté okurky nakrájíme na příčné plátky vroubkovým nožem, cibulky a stroužky česneku oloupeme
2. Na nálev v hrnci svaříme vodu, cukr, vinný ocet a sůl 3. Do vymytých a suchých sklenic naskládáme v jedné vrstvě cherry rajčátka, pokračujeme vrstvou okurek, potom cibulek, přidáme několik stroužků česneku, opět naskládáme vrstvu okurek a sklenice doplníme rajčátky
4. Zeleninu při plnění do sklenic lehce pěchujeme a prokládáme bylinkami, kořením a hořčičným semínkem
5. Naplněné sklenice zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj, ale tak, aby byla zelenina potopená, uzavřeme víčky a sterilujeme ve vodní lázni 15 minut při 85-95 °C, necháme několik dní uležet.