Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba domácích klobás – základní receptůra

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na klobásy vyuzené v domácích podmínkách. Jde o jednu z možností, jak si v domácích podmínkách vyrobit úžasné domácí klobásy hezky bez chemie. Vydrží v lednici cca 14 dní, nebo je lze zavařit či zamrazit, případně vysušit.


Ingredience:
Rozpis na 8 kg klobás:
4 kghovězího předního masa
2 kgvepřového bůčku
2 kgvepřové plece
150-200 gsoli
120 gčesneku
50 gsladké mleté papriky
50 gmleté pálivé papriky
30 gmletého černého pepře
10-15 gdrceného nebo mletého kmínu
1 sklenicevody
Ostatní:
plnička na klobásy nebo robot, střívka... a bez udírny to nepůjde!

Postup:
  1. Hovězí pomeleme najemno, osolíme 1/2 dávky soli, vepřové nakrájíme na drobné kousky, nebo pomeleme v robotu přes řeznou desku s velkými oky, do vepřového pak zamícháme prolisované stroužky česneku a druhou polovinu dávky soli.
  2. Každé maso zvlášť důkladně promícháme, dáme do hrnců, necháme uležet v chladnu zaklopené den či dva, ale klidně i čtyři dny.
  3. Hovězí ještě jednou pomeleme, tuto spojku pak smícháme s vepřovým masem.
  4. Ve sklenici s vodou rozmícháme obě papriky a pepř, nalijeme do masa, zasypeme kmínem, důkladně vše promícháme.
  5. Směs narazíme do střívek, ta motáme při narážení do tvaru šneku, pak je na několika místech propíchneme tenkou jehlou, aby vyšel všechen vzduch, motáním vytvoříme jednotlivé klobásky, ty buď zavěsíme do udírny na tyče nebo je můžeme vyskládat na síta do udírny.
  6. Udíme horkým kouřem ve třech fázích, nejprve sušíme-udíme, při teplotě 50-60 °C, tak 2 hodiny, pak  udíme, při teplotě mezi 70-75 °C další 3-4 hodiny, nakonec poměrně krátce, tak 20-30 minut zvedneme teplotu v udírně na 80-85 °C, záleží na typu udírny a vzdálenosti ohniště od prostoru, kde se udí. Důležité je, aby teplota masa uprostřed klobás byla 15-20 minut na 72-75 °C!
  7. Pak klobásky vyndáme a necháme vychladnout.
Doporučení:

Doba spotřeby, takto vyuzených klobás, je cca 14 dní. Pro delší dobu spotřeby je můžeme ještě 20-30 minut prohřát ve vodě horké 70 °C. Klobásy lze také zavařit či zamrazit, případně vysušit na vhodném místě.

Poznámka:

Vepřová nasolena střeva jsou určena především na klobásy. Dají se dnes běžně koupit na internetu. Jejich příprava před plněním je velice jednoduchá. Střeva nejdříve opláchneme od soli ve studené vodě. Následně je vložíme do vlažné vody (max. do 30 °C) a necháme je 30 minut zcela ponořená, aby se roztáhla a dala navléknout na plnící trubici či nástavec. Poté je můžeme začít plnit. Zbylá střeva se dají skladovat! Vytáhneme je z vody, necháme okap a pak promícháme se solí. Skladujeme ve tmě, dobře uzavřené, ideálně v lednici tedy při teplotě 0-10 °C. Dají se prý i zamrazit.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Sezona medvědího česneku je zpět: Vychutnejte si ho, dokud je čas

Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď. Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.