Džem z vypeckovaných a povařených višní, cukru, kyseliny citronové a pektogelu.
Ingredience:
2 kg | vypeckovaných a stopek zbavených višní |
1,5 kg | cukru |
1 lžička | kyseliny citronové |
pektogel | |
zavařovací skenice s uzávěrem |
Postup:
1. Polovinu opraných, stopek zbavených a vypeckovaných višní umeleme na masovém strojku
2. Umletou višňovou hmotu vložíme do smaltové nebo kameninové nádoby a krátce povaříme
3. Přidáme polovinu výše uvedeného množství cukru, zamícháme a povaříme dalších 5 minut
4. V této fázi přípravy přidáme druhou polovinu višní, těch neumletých, zbylou část cukru a dále vaříme asi 10 minut, před koncem varu přidáme pektogel (množství, dle návodu na obalu) a kyselinu citronovou
5. Hotový višňový džem naléváme do nahřátých sklenic, důkladně uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Více o konzervaci ovoce najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.
Poznámka:Pektogel je želírovací prostředek, dává pokrmům konzistenci a zvyšuje viskozitu řídkých potravin a potřebnou hustotu.