Džem z vypeckovaných višní, cukru a likéru.
Ingredience:
Na 6 sklenic po 250 ml: | |
1 kg | vypeckovaných višní |
500 g | želírovacího cukru 2:1 |
50 ml | cassis (likér z černého rybízu) |
Postup:
1. Sklenice i víčka omyjeme v horké vodě a dnem vzhůru je postavíme na utěrku
2. Oprané, stopek zbavené a vypeckované višně vložíme do velkého hrnce a vidličkou trochu rozmačkáme
3. Přidáme želírovací cukr, promícháme a vše za častého míchání necháme zvolna přejít varem, potom můžeme vmíchat likér (nemusí být)
4. Provedeme želírovací zkoušku; trochu ovocné hmoty kápneme na studený a zcela suchý talíř, pokud hmota ještě želíruje, vaříme ji další 1-2 minuty
5. Horký džem naplníme do sklenic, okamžitě uzavřeme a postavíme asi na 5 minut dnem vzhůru, pak sklenice obrátíme a popíšeme.
Že směs želíruje, poznáme tak, že při želírovací zkoušce ihned tuhne a dá se oddělit od talířku.