Kynuté těsto naplněné makovou náplní, vytvarované do tvaru věnce, potřené rozšlehaným vajíčkem, upečené dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
100 g | cukru |
70 g | tuku na pečení |
25 g | droždí |
2 ks | žloutků |
1 ks | vejce na potření |
250 ml | mléka |
sůl | |
hladká mouka na posypání těsta i válu | |
tuk na vymaštění plechu | |
Na náplň: | |
250 ml | vody |
200 g | mletého máku |
200 g | krystalového cukru |
Postup:
1. Ve 125 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cuku, lžíci mouky, promícháme a necháme kynout na teplém místě, ve druhé části mléka rozpustíme zbytek cukru, rozehřátý tuk a špetku soli
2. Do prosáté mouky přidáme vykynutý kvásek, rozmíchané žloutky, mléko s rozpuštěnými surovinami a vypracujeme hladké těsto, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut kynout
3. Mezitím si připravíme náplň; ve 250 ml vody rozvaříme krystalový cukr a do sirupu vsypeme mletý mák
4. Vykynuté těsto na pomoučeném válu opět prohněteme a vyválíme do tvaru obdélníku přibližně 70×30 cm, na něj navrstvíme makovou náplň a opatrně zavineme
5. Závin dáme na tukem vymazaný plech, stočíme do kruhu, konce potřeme rozšlehaným vajíčkem a spojíme, necháme 15 minut vykynout, pak dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C a když začne růžovět, vyndáme ho, potřeme zbytkem rozšlehaného vajíčka a dopečeme dozlatova.