REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční věnec s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto naplněné makovou náplní, vytvarované do tvaru věnce, potřené rozšlehaným vajíčkem, upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
100 gcukru
70 gtuku na pečení
25 gdroždí
2 ksžloutků
1 ksvejce na potření
250 mlmléka
sůl
hladká mouka na posypání těsta i válu
tuk na vymaštění plechu
Na náplň:
250 mlvody
200 gmletého máku
200 gkrystalového cukru

Postup:

1. Ve 125 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cuku, lžíci mouky, promícháme a necháme kynout na teplém místě, ve druhé části mléka rozpustíme zbytek cukru, rozehřátý tuk a špetku soli
2. Do prosáté mouky přidáme vykynutý kvásek, rozmíchané žloutky, mléko s rozpuštěnými surovinami a vypracujeme hladké těsto, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut kynout
3. Mezitím si připravíme náplň; ve 250 ml vody rozvaříme krystalový cukr a do sirupu vsypeme mletý mák
4. Vykynuté těsto na pomoučeném válu opět prohněteme a vyválíme do tvaru obdélníku přibližně 70×30 cm, na něj navrstvíme makovou náplň a opatrně zavineme
5. Závin dáme na tukem vymazaný plech, stočíme do kruhu, konce potřeme rozšlehaným vajíčkem a spojíme, necháme 15 minut vykynout, pak dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C a když začne růžovět, vyndáme ho, potřeme zbytkem rozšlehaného vajíčka a dopečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy