REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční věnec od Pavla Berkyho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PAVEL BERKY k receptu: “Myslím, že recepty na nádivku, beránka a mazanec jednoduše najdete všude. Proto jsem připravil recept na tento vynikající velikonoční věnec, který je krásně vláčný, jemný a nádherně Vám rozzáří jarní stůl. Můžete si jej nazdobit po svém, posypat třeba mandlemi a věřím, že stejně jako u nás rodinu či návštěvu mile překvapí.”


Ingredience:
390 ghladké mouky
95 gcukru
80 gmásla
295 mlplnotučného mléka
3 čajové lžičkysušeného droždí
1 čajová lžičkavanilkového extraktu
2 ksvejce
1 kskraslici barvenou potravinářskou barvou, nebo přírodně cibulí aj.
sůl

Postup:
  1. Mléko ohřejte na přibližně 40°C. Do misky dejte polovinu cukru, droždí a ohřáté mléko. Směs zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy od kuchyňského robota nasypte mouku, větší špetku soli, zbylou část cukru, vejce a vzešlý kvásek. Pomocí hákového nástavce začněte hníst těsto na středním stupni a po cca 5 minutách rychlost zvyšte. Těsto míchejte až se vše pořádně propojí a těsto se začne lepit na stěny. Tento proces může trvat přibližně 10 – 15 minut. V průběhu hnětení směs 2 – 3 krát promíchejte pomocí stěrky, aby se do těsta zapracovaly všechny zbytky mouky ze stěn a dna nádoby. Správná konzistence těsta by měla být hutná a lepivá.
  3. Dno nové mísy lehce poprašte moukou a uhnětené těsto do ní přeložte. Zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na 2 hodiny. Těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si troubu předehřejte na 180°C. Těsto po vykynutí vyložte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na dvě části a rukama vytvarujte na stejně dlouhé válce. Těsto je velmi jemné a hůř se s ním pracuje, proto buďte opatrní a trpěliví. Připravte si plech nebo zapékací mísu ve které budete věnec péct. Do středu plechu dejte malované vejce. Připravené válce těsta omotejte kolem vejce, jakoby jste pletli jednoduchou vánočku.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě 25 – 30 minut. 10 minut před koncem věnec potřete rozšlehaným vejcem. Po upečení věnec vytáhněte z trouby, zakryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut odpočívat.

A můžete servírovat. Velikonoční věnec chutná skvěle jen tak, nebo si jej můžete pro změnu namazat domácí marmeládou, máslem či je skvělý ke sklenici mléka nebo šálku kávy, čaje či kakaa. Tak dobrou chuť a krásné Velikonoce!

Doporučení:

Video k receptu zde:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy