Z kynutého těsta upletený věnec naplněný tvarohovou náplní, po upečení ozdobený cukrovou polevou a barevným cukrářským zdobením.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
400 g | měkkého tvarohu |
100 g | moučkového cukru |
100 g | cukru krupice |
100 g | másla |
30 g | droždí |
5 g | barevného cukrářského zdobení |
20 ml | mléka |
2 sáčky | vanilkového cukru |
4 ks | vejce + 1 ks vejce na potření |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
špetka soli | |
Na polevu: | |
180 g | moučkového cukru |
3 lžíce | horké vody |
1 lžička | rozehřátého másla nebo ztuženého tuku |
Postup:
1. Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme se 3 lžícemi vlažného mléka a lžičkou moučkového cukru, necháme chvíli stát, než kvásek vzejde
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, 2 ks vejce, zbylý moučkový cukr, špetku soli a mléko, ochutíme muškátovým oříškem, těsto částečně propracujeme, pak vmícháme rozpuštěné máslo, důkladně prohněteme, až vypracujeme vláčné těsto, necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout, během kynutí těsto 2x propracujeme
3. Mezitím si připravíme náplň; tvaroh dáme do mísy, přidáme 2 ks vejce, krupicový a vanilkový cukr a vše utřeme do hladkého krému
4. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, ten rozkrojíme po délce na dva stejné pruhy, které hojně potřeme tvarohovou náplní, obě těsta podélně přehneme, okraje k sobě přitiskneme a mírně rozválíme
5. Vzniklé prameny spolu spleteme do sebe, oba volné konce spojíme tak, aby vznikl kulatý věnec, ten na plechu vyloženém pečicím papírem necháme chvíli kynout
6. Vejce rozkvedláme, věnec pomašlujeme
7. Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 30 minut
8. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce, pak věnec pokapeme cukrovou polevou a posypeme cukrářským zdobením.
Příprava polevy:
Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme vodu a horké máslo (tuk), třeme, až bude poleva hladká.
Střed věnce na svátečním stole můžeme vyplnit velikonočními vejci.