REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční věnec z kynutého těsta plněný tvarohovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z kynutého těsta upletený věnec naplněný tvarohovou náplní, po upečení ozdobený cukrovou polevou a barevným cukrářským zdobením.


Ingredience:
400 ghladké mouky
400 gměkkého tvarohu
100 gmoučkového cukru
100 gcukru krupice
100 gmásla
30 gdroždí
5 gbarevného cukrářského zdobení
20 mlmléka
2 sáčkyvanilkového cukru
4 ksvejce + 1 ks vejce na potření
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka soli
Na polevu:
180 gmoučkového cukru
3 lžícehorké vody
1 lžičkarozehřátého másla nebo ztuženého tuku

Postup:

1. Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme se 3 lžícemi vlažného mléka a lžičkou moučkového cukru, necháme chvíli stát, než kvásek vzejde
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, 2 ks vejce, zbylý moučkový cukr, špetku soli a mléko, ochutíme muškátovým oříškem, těsto částečně propracujeme, pak vmícháme rozpuštěné máslo, důkladně prohněteme, až vypracujeme vláčné těsto, necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout, během kynutí těsto 2x propracujeme
3. Mezitím si připravíme náplň; tvaroh dáme do mísy, přidáme 2 ks vejce, krupicový a vanilkový cukr a vše utřeme do hladkého krému
4. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, ten rozkrojíme po délce na dva stejné pruhy, které hojně potřeme tvarohovou náplní, obě těsta podélně přehneme, okraje k sobě přitiskneme a mírně rozválíme
5. Vzniklé prameny spolu spleteme do sebe, oba volné konce spojíme tak, aby vznikl kulatý věnec, ten na plechu vyloženém pečicím papírem necháme chvíli kynout
6. Vejce rozkvedláme, věnec pomašlujeme
7. Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 30 minut
8. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce, pak věnec pokapeme cukrovou polevou a posypeme cukrářským zdobením.

Příprava polevy:
Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme vodu a horké máslo (tuk), třeme, až bude poleva hladká.

Doporučení:

Střed věnce na svátečním stole můžeme vyplnit velikonočními vejci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy