REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční věnec z kynutého těsta plněný tvarohovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z kynutého těsta upletený věnec naplněný tvarohovou náplní, po upečení ozdobený cukrovou polevou a barevným cukrářským zdobením.


Ingredience:
400 ghladké mouky
400 gměkkého tvarohu
100 gmoučkového cukru
100 gcukru krupice
100 gmásla
30 gdroždí
5 gbarevného cukrářského zdobení
20 mlmléka
2 sáčkyvanilkového cukru
4 ksvejce + 1 ks vejce na potření
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka soli
Na polevu:
180 gmoučkového cukru
3 lžícehorké vody
1 lžičkarozehřátého másla nebo ztuženého tuku

Postup:

1. Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme se 3 lžícemi vlažného mléka a lžičkou moučkového cukru, necháme chvíli stát, než kvásek vzejde
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, 2 ks vejce, zbylý moučkový cukr, špetku soli a mléko, ochutíme muškátovým oříškem, těsto částečně propracujeme, pak vmícháme rozpuštěné máslo, důkladně prohněteme, až vypracujeme vláčné těsto, necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout, během kynutí těsto 2x propracujeme
3. Mezitím si připravíme náplň; tvaroh dáme do mísy, přidáme 2 ks vejce, krupicový a vanilkový cukr a vše utřeme do hladkého krému
4. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, ten rozkrojíme po délce na dva stejné pruhy, které hojně potřeme tvarohovou náplní, obě těsta podélně přehneme, okraje k sobě přitiskneme a mírně rozválíme
5. Vzniklé prameny spolu spleteme do sebe, oba volné konce spojíme tak, aby vznikl kulatý věnec, ten na plechu vyloženém pečicím papírem necháme chvíli kynout
6. Vejce rozkvedláme, věnec pomašlujeme
7. Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 30 minut
8. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce, pak věnec pokapeme cukrovou polevou a posypeme cukrářským zdobením.

Příprava polevy:
Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme vodu a horké máslo (tuk), třeme, až bude poleva hladká.

Doporučení:

Střed věnce na svátečním stole můžeme vyplnit velikonočními vejci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Svačinky připravené do pěti minut

Důležitou součástí každého dne jsou svačiny. V rámci dětského jídelníčku jsou samozřejmostí, ale stejnou důležitost by měly mít i v tom „dospěláckém“. Vyvážená svačina prospěje nejen tělu, ale i mysli. Výmluvy o nedostatku času nebereme. Přinášíme proto několik chutných a časově nenáročných receptů na svačinky, které rozjasní váš den a prospějí tělu i na duchu.

číst dále ...

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.

číst dále ...

Orientujete se v pivních stylech?

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

číst dále ...

Prémiový sekt Louis Girardot brut 2015 je opět vítězem Salonu vín České republiky v kategorii sektů

Odborná porota se už po dvaadvacáté sešla, aby vybrala stovku nejlepších moravských a českých vín. Salon vín – národní soutěž vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi jsou nezpochybnitelnou garancí kvality a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. O výsledcích je rozhodnuto a vybraná vína budou celý rok 2022 k ochutnání v expozici Salonu vín ve Valticích. Kategorii šumivých vín opět ovládl loňský Šampion Louis Girardot brut 2015, nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti BOHEMIA SEKT.

číst dále ...

Češi zkouší držet Veganuary. Každý účastník pomůže ušetřit až tři zvířecí životy

Lidé po celém světě se vedle již celkem zažitého Suchého února v posledních letech hojně zapojují také do Veganuary. Jde o každoroční výzvu organizovanou britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi k tomu, aby se v měsíci lednu stravovali více rostlině. Obdoba této výzvy nyní dorazila i do Česka v podobě Veggie Challenge, za kterou u nás stojí organizace ProVeg Česko. V jiných zemích se přihlásilo již více než 400 000 osob. Každý účastník výzvy může během měsíce pomoci ušetřit až tři zvířecí životy a značné množství emisí CO2, vody a půdy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy