Tradiční velikonoční recept na sladký věnec kynutého těsta připraveného z polohrubé mouky, klasického a vanilkového cukru, vejce, mandlí, rozinek…
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky Pernerka |
80 g | másla |
60 g | cukru |
20 g | droždí |
250 ml | mléka (vlažného) |
1/2 lžičky | soli |
1 sáček | vanilkový cukr |
1 ks | vejce (na potření) |
1 ks | vejce |
citronová kůra z jednoho citronu | |
mandle | |
rozinky |
Postup:
- Odlijeme si trochu vlažného mléka a přidáme lžičku cukru a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
- Poté smícháme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, do kterého podle chuti přidáme mandle nebo rozinky. Necháme kynout cca hodinku. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Těsto rozdělíme na tři díly a upleteme copánek. Ten poté spojíme a vytvoříme věnec. Přeneseme na plech a necháme ještě cca 10 minut odpočinout.
- Potřeme vajíčkem a můžeme posypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut.
Doprostřed věnce dejte keramickou misku. Díky ní bude otvor uprostřed pravidelný.
- K přípravě použijte českou polohrubou mouku Pernerka, díky její kvalitě těsto krásně nakyne.
Cena: 19, 90 Kč
Zdroj: www.pernerka.cz
Velikonoční věnec z kynutého těsta plněný tvarohovou náplní
Velikonoční zajíci z kynutého těsta