REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční rozinkový mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec z kynutého těsta dochucený kromě jiného rozinkami a mandlemi.


Ingredience:
Rozpis na 12 řezů:
1000 gpolohrubé mouky
200 gcukru krupice
200 gmásla
100 grozinek
60 gdroždí
3-4 ksžloutků
10 ksmandlí
1-2 lžícerumu
1 lžícenastrouhané citronové kůry
100 mlvlažného mléka
1 balíčekvanilkového cukru
vejce na potření
mouka na poprášení těsta
moučkový cukr na posypání
tuk na plech
sůl

Postup:

1. Z droždí, částí vlažného mléka, cukru a trochu polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy prosijeme zbytek polohrubé mouky, přidáme špetku soli, zbylý krupicový cukr, rozinky, žloutky, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, rum, zbylé mléko, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek a vše dobře zpracujeme na hladké těsto
3. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout po dobu minimálně 45 minut
4. Mezitím spaříme mandle vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejně velké díly, vytvarujeme z nich bochánky, přendáme je na tukem vymazaný plech a opět přikryjeme na 15 minut utěrkou
6. Pak bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, nahoře uprostřed nožem nakrojíme křížek, posypeme mandlemi, vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme nejprve asi 10 minut při 250 °C, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme ještě asi 30 minut
7. Upečené mazance necháme vychladnout, před podáváním nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy