REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční rozinkový mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec z kynutého těsta dochucený kromě jiného rozinkami a mandlemi.


Ingredience:
Rozpis na 12 řezů:
1000 gpolohrubé mouky
200 gcukru krupice
200 gmásla
100 grozinek
60 gdroždí
3-4 ksžloutků
10 ksmandlí
1-2 lžícerumu
1 lžícenastrouhané citronové kůry
100 mlvlažného mléka
1 balíčekvanilkového cukru
vejce na potření
mouka na poprášení těsta
moučkový cukr na posypání
tuk na plech
sůl

Postup:

1. Z droždí, částí vlažného mléka, cukru a trochu polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy prosijeme zbytek polohrubé mouky, přidáme špetku soli, zbylý krupicový cukr, rozinky, žloutky, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, rum, zbylé mléko, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek a vše dobře zpracujeme na hladké těsto
3. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout po dobu minimálně 45 minut
4. Mezitím spaříme mandle vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejně velké díly, vytvarujeme z nich bochánky, přendáme je na tukem vymazaný plech a opět přikryjeme na 15 minut utěrkou
6. Pak bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, nahoře uprostřed nožem nakrojíme křížek, posypeme mandlemi, vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme nejprve asi 10 minut při 250 °C, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme ještě asi 30 minut
7. Upečené mazance necháme vychladnout, před podáváním nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy