Mazanec z kynutého těsta dochucený kromě jiného rozinkami a mandlemi.
Ingredience:
Rozpis na 12 řezů: | |
1000 g | polohrubé mouky |
200 g | cukru krupice |
200 g | másla |
100 g | rozinek |
60 g | droždí |
3-4 ks | žloutků |
10 ks | mandlí |
1-2 lžíce | rumu |
1 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
100 ml | vlažného mléka |
1 balíček | vanilkového cukru |
vejce na potření | |
mouka na poprášení těsta | |
moučkový cukr na posypání | |
tuk na plech | |
sůl |
Postup:
1. Z droždí, částí vlažného mléka, cukru a trochu polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy prosijeme zbytek polohrubé mouky, přidáme špetku soli, zbylý krupicový cukr, rozinky, žloutky, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, rum, zbylé mléko, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek a vše dobře zpracujeme na hladké těsto
3. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout po dobu minimálně 45 minut
4. Mezitím spaříme mandle vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejně velké díly, vytvarujeme z nich bochánky, přendáme je na tukem vymazaný plech a opět přikryjeme na 15 minut utěrkou
6. Pak bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, nahoře uprostřed nožem nakrojíme křížek, posypeme mandlemi, vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme nejprve asi 10 minut při 250 °C, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme ještě asi 30 minut
7. Upečené mazance necháme vychladnout, před podáváním nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.