REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu upečete dozlatova dva nadýchané sladké mazance ozdobené mandličkami, klasicky ochucené rozinkami máčenými v rumu.


Ingredience:
600 gpolohrubé mouky
150 gmoučkového cukru
150 gmásla nebo Hery
100 grozinek
40 gdroždí
250 mlmléka
3 ksvaječné žloutky
1 panákrumu
1/2 lžičkysoli
mandlové lupínky nebo hoblinky na posypání
strouhaná kůra z jednoho citronu
vejce na potření

Postup:

1. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme strouhanou citronovou kůru a cukr
2. Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru (odebereme z původního množství), zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka (opět odebereme z původního množství)
3. Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo (Heru), žloutky, zalijeme mlékem, přidáme rum, ve kterém se macerovaly rozinky, vypracujeme TUHÉ těsto a necháme kynout, během kynutí přidáme v rumu namočené rozinky, těsto kyne asi 1 hodinu
4. Poté ještě jednou propracujeme a znovu necháme půl hodiny kynout
5. Rozdělíme na dva díly a z každého vypracujeme bochánek, dáme na plech s pečícím papírem, pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout
6. Středem bochánku nastřihneme křížek, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandličkama
7. Troubu si předehřejeme na 150 °C – horkovzduch a zvolna pečeme 30-40 min.

Doporučení:

Kdo vlastní pekárnu, usnadní si práci (jako já) a těsto zadělá v pekárně… v mléku rozkvedláme žloutky, ohřejeme tuk, dáme do pekárny, přidáme prosátou moku s cukrem a citronovou kůrou, doprostřed rozdrobíme droždí, do rohu pekárny dáme sůl a po pípnutí (program těsto) přidáme rozinky. Necháme proběhnout celý program, potom těsto přemístíme na vál, propracujeme a dál postupujeme stejně, jak psáno výše. Pokud děláme v pečce, dáme cca 200 ml mléka nebo přidáme trochu mouky. Těsto se nesmí lepit, musí být tuhé.. když do něho zaboříme prstík, musí pružit, ale ne lepit.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy