Klasický mazanec našich babiček ochucený kandovaným ovocem.
Ingredience:
Na 1 bochánek: | |
500 g | hladké mouky |
250 g | tvarohu |
160 g | másla |
100 g | krystalového cukru |
80 g | míchaného kandovaného ovoce |
60 g | rozinek |
250 ml | vlažného mléka |
2 lžíce | smetany na šlehání |
1 ks | žloutku |
1 ks | kostky droždí |
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu | |
tuk na vymaštění plechu | |
cukr na posypání | |
špetka soli |
Postup:
1. Trochu mouky smícháme s rozdrceným droždím a vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek, což bude trvat zhruba 15 minut
2. Změklé máslo vymícháme s cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a se špetkou soli do pěny, přimícháme tvaroh
3. Do tvarohové směsi přisypeme prosátou mouku, přidáme vzejitý kvásek, vymícháme hladké těsto, odložíme na teplém místě a necháme 1 hodinu kynout
4. Do těsta přimícháme rozinky a na kousky nasekané kandované ovoce, z těsta vytvarujeme bochník, který přendáme na plech vymaštěný tukem a necháme ještě dalších 30 minut kynout
5. Vykynutý bochník potřeme žloutkem rozmíchaným se smetanou na šlehání a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 30-35 minut
6. Upečený a vychladlý mazanec ještě posypeme práškovým cukrem.