Upečený korpus plněný čokoládovým krémem, potřený bílou polevou, ozdobený tmavou čokoládovou polevou a hvězdičkami z marcipánu.
Ingredience:
Na korpus: | |
150 g | cukru krupice |
120 g | hladké mouky |
80 g | solamylu |
30 g | kakaa |
40 ml | oleje |
1/2 ks | kypřicího prášku do pečiva |
7 ks | vajec |
Na čokoládový krém: | |
200 g | hořká čokoláda |
400 ml | smetany ke šlehání |
70 ml | silné kávy |
Na bílou čokoládovou polevu: | |
100 ml | smetany ke šlehání |
150 g | bílé čokolády |
50 g | másla |
Na ozdobení: | |
1 lžička | kakaa |
70 g | marcipánu |
moučkový cukr na vál | |
50 g | tmavé čokoládové polevy |
Postup:
1. Na čokoládový krém v kastrolu svaříme smetanu, odstavíme z tepla, přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, pak vmícháme silnou kávu a uložíme na noc do lednice, druhý den ušleháme
2. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do husté světlé pěny, pak po částech vmícháme prosátou hladkou mouku smíchanou se škrobem, kypřicím práškem do pečiva a kakaem a nakonec vmícháme olej
4. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem, povrch uhladíme, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 40 minut, necháme chvilku vychladnout ve formě, potom vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout
5. Korpus vodorovně prokrojíme na 3 až 4 pláty, všechny pláty kromě vrchního potřeme silnou vrstvou připraveného krému, prostřední pokapeme likérem, dort sesadíme a po celém povrchu potřeme zbylým krémem
6. Bílou čokoládu rozehřejeme se smetanou a máslem, dort pečlivě potřeme polevou a necháme zaschnout, tmavou čokoládu rozehřejeme a pomocí papírového kornoutku z ní na dortu uděláme ornamenty
7. Marcipánovou hmotu propracujeme s kakaem, rozválíme na moučkovým cukrem poprášeným vále, vykrájíme hvězdičky a dort jimi ozdobíme.