REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Valašský frgál

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák. Tradice pečení valašských vdolků – frgálů vznikla přibližně před 200 lety. V chalupách hospodyňky tyto koláče pekly hlavně k největším svátkům v roce jako jsou Vánoce, Velikonoce, hody, svatby a křtiny.


Ingredience:
Na těsto a náplň:
500 gpolohrubé mouky
125 gmásla
75 gmoučkového cukru
35 gkvasnic
250 mlmléka
1 skleničkašvestkových povidel
1 lžičkanastrouhané citronové kůry
2 ksžloutky
špetka soli
Na drobenku a na dohotovení:
3-4 lžícehrubé mouky
2-3 lžícecukru krystal
1-2 lžícemásla
1 balíčekvanilkového cukru
2 lžičkyrumu
1 lžičkarozpuštěného másla

Postup:

1. Z trochy mouky, cukru, vlažného mléka a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho 15 minut v teple vzejít
2. Utřeme zbylý cukr spolu s povoleným máslem a rozšlehanými žloutky, přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny uvedené v ingrediencích na těsto (kromě povidel), vymícháme těsto, které necháme 2-3 hodiny kynout
3. Vykynuté těsto vymažeme přímo na tukem vymazaném plechu do průměru 35 cm a vykrojíme kruh
4. Těsto upravíme, okraje frgálu necháme vyšší, aby nevytekla náplň, na koláč rozetřeme povidla, mohou být hrušková, jablková, švestková …)
5. Frgál posypeme drobenkou (máslo, hrubou mouku a cukr promícháme v míse a rukama mneme tak dlouho, dokud se nám v prstech nedělají drobné kuličky, tak si připravíme tzv. drobenku), necháme ještě chvíli dokynout
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgály do trouby, propícháme je vidličkou, pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají
7. Po upečení a krátkém vychladnutí frgál pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Doporučení:

V minulosti se pekly frgály nejčastěji s hruškovou náplní. Ostatní tradiční náplně – tvarohová, maková a povidlová (povidla ze švestek) – byly postupem času doplněny o náplně ovocné jako borůvkovou nebo jablečnou. Někdy se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy.

Poznámka:

Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy