„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák. Tradice pečení valašských vdolků – frgálů vznikla přibližně před 200 lety. V chalupách hospodyňky tyto koláče pekly hlavně k největším svátkům v roce jako jsou Vánoce, Velikonoce, hody, svatby a křtiny.
Ingredience:
Na těsto a náplň: | |
500 g | polohrubé mouky |
125 g | másla |
75 g | moučkového cukru |
35 g | kvasnic |
250 ml | mléka |
1 sklenička | švestkových povidel |
1 lžička | nastrouhané citronové kůry |
2 ks | žloutky |
špetka soli | |
Na drobenku a na dohotovení: | |
3-4 lžíce | hrubé mouky |
2-3 lžíce | cukru krystal |
1-2 lžíce | másla |
1 balíček | vanilkového cukru |
2 lžičky | rumu |
1 lžička | rozpuštěného másla |
Postup:
1. Z trochy mouky, cukru, vlažného mléka a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho 15 minut v teple vzejít
2. Utřeme zbylý cukr spolu s povoleným máslem a rozšlehanými žloutky, přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny uvedené v ingrediencích na těsto (kromě povidel), vymícháme těsto, které necháme 2-3 hodiny kynout
3. Vykynuté těsto vymažeme přímo na tukem vymazaném plechu do průměru 35 cm a vykrojíme kruh
4. Těsto upravíme, okraje frgálu necháme vyšší, aby nevytekla náplň, na koláč rozetřeme povidla, mohou být hrušková, jablková, švestková …)
5. Frgál posypeme drobenkou (máslo, hrubou mouku a cukr promícháme v míse a rukama mneme tak dlouho, dokud se nám v prstech nedělají drobné kuličky, tak si připravíme tzv. drobenku), necháme ještě chvíli dokynout
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgály do trouby, propícháme je vidličkou, pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají
7. Po upečení a krátkém vychladnutí frgál pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
V minulosti se pekly frgály nejčastěji s hruškovou náplní. Ostatní tradiční náplně – tvarohová, maková a povidlová (povidla ze švestek) – byly postupem času doplněny o náplně ovocné jako borůvkovou nebo jablečnou. Někdy se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy.
Poznámka:Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.