REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Valašský frgál

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák. Tradice pečení valašských vdolků – frgálů vznikla přibližně před 200 lety. V chalupách hospodyňky tyto koláče pekly hlavně k největším svátkům v roce jako jsou Vánoce, Velikonoce, hody, svatby a křtiny.


Ingredience:
Na těsto a náplň:
500 gpolohrubé mouky
125 gmásla
75 gmoučkového cukru
35 gkvasnic
250 mlmléka
1 skleničkašvestkových povidel
1 lžičkanastrouhané citronové kůry
2 ksžloutky
špetka soli
Na drobenku a na dohotovení:
3-4 lžícehrubé mouky
2-3 lžícecukru krystal
1-2 lžícemásla
1 balíčekvanilkového cukru
2 lžičkyrumu
1 lžičkarozpuštěného másla

Postup:

1. Z trochy mouky, cukru, vlažného mléka a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho 15 minut v teple vzejít
2. Utřeme zbylý cukr spolu s povoleným máslem a rozšlehanými žloutky, přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny uvedené v ingrediencích na těsto (kromě povidel), vymícháme těsto, které necháme 2-3 hodiny kynout
3. Vykynuté těsto vymažeme přímo na tukem vymazaném plechu do průměru 35 cm a vykrojíme kruh
4. Těsto upravíme, okraje frgálu necháme vyšší, aby nevytekla náplň, na koláč rozetřeme povidla, mohou být hrušková, jablková, švestková …)
5. Frgál posypeme drobenkou (máslo, hrubou mouku a cukr promícháme v míse a rukama mneme tak dlouho, dokud se nám v prstech nedělají drobné kuličky, tak si připravíme tzv. drobenku), necháme ještě chvíli dokynout
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgály do trouby, propícháme je vidličkou, pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají
7. Po upečení a krátkém vychladnutí frgál pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Doporučení:

V minulosti se pekly frgály nejčastěji s hruškovou náplní. Ostatní tradiční náplně – tvarohová, maková a povidlová (povidla ze švestek) – byly postupem času doplněny o náplně ovocné jako borůvkovou nebo jablečnou. Někdy se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy.

Poznámka:

Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

Orientujete se v pivních stylech?

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

číst dále ...

Prémiový sekt Louis Girardot brut 2015 je opět vítězem Salonu vín České republiky v kategorii sektů

Odborná porota se už po dvaadvacáté sešla, aby vybrala stovku nejlepších moravských a českých vín. Salon vín – národní soutěž vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi jsou nezpochybnitelnou garancí kvality a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. O výsledcích je rozhodnuto a vybraná vína budou celý rok 2022 k ochutnání v expozici Salonu vín ve Valticích. Kategorii šumivých vín opět ovládl loňský Šampion Louis Girardot brut 2015, nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti BOHEMIA SEKT.

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Svačinky připravené do pěti minut

Důležitou součástí každého dne jsou svačiny. V rámci dětského jídelníčku jsou samozřejmostí, ale stejnou důležitost by měly mít i v tom „dospěláckém“. Vyvážená svačina prospěje nejen tělu, ale i mysli. Výmluvy o nedostatku času nebereme. Přinášíme proto několik chutných a časově nenáročných receptů na svačinky, které rozjasní váš den a prospějí tělu i na duchu.

číst dále ...

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy