REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Valašské hrušťáky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké koláče plněné sušenými hruškami, zdobené drobenkou.


Ingredience:
150 ghrubé mouky
100 ghladké mouky
50 gmoučkového cukru
50 gtuku
30 gmásla
15 gdroždí
2 lžícerumu
2 ksžloutky
1,5 dlmléka
tuk na pomaštění plechu
vejce na potření
sůl
Na náplň:
200 gsušených hrušek (mohou být i čerstvé rozvařené)
3 lžíceperníku
2 lžícepískového cukru
2 lžícerumu
1 lžícepovidel
hřebíček
skořicový cukr s vanilkou,
Na drobenku:
60 gmoučkového cukru
60 ghladké mouky
60 gmásla
vanilinový cukr

Postup:

1. Z hladké mouky, mléka a kvasnic vypracujeme husté těsto, necháme vykynout, během kynutí ho dvakrát propracujeme, necháme znovu vykynout
2. Z těsta uděláme dva kulaté koláče, přeložíme na pomaštěné plechy a prsty lehce roztáhneme, necháme na teplém místě opět vykynout
3. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a koláče poklademe vychladlou náplní, posypeme drobenkou a upečeme ve středně teplé troubě
4. Okraje upečených koláčů potřeme rozehřátým máslem a pokapeme rumem. Příprava náplně ze sušených hrušek:
Sušené hrušky zalijeme vodou, přidáme skořicový cukr, cukr, hřebíček a rozvaříme, teprve potom přidáme cukr, povidla, perník a rum.

Poznámka:

Recept na drobenku najdete zde: Drobenka na koláče a jiné moučníky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy