REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Valašské frgále

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na tradiční koláč z Valašska.


Ingredience:
Na těsto:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
120 gmásla
85 gcukru krupice
35 gdroždí
250 mlmléka
2 ksžloutku
sůl
Na drobenku:
100 ghrubé moky
100 gmásla
80 gcukru krystal
Na potření
100 gmásla
1 lžícerumu
Náplň:
hrušková povidla, borůvková povidla ....

Postup:

1. Ze 100 ml vlažného mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí, vymícháme kvásek
2. Než vzejde, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky
3. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, jemně osolenou mouku a vypracujeme středně husté těsto
4. Máslo, hrubou mouku a cukr promícháme v míse a rukama mneme tak dlouho, dokud se nám v prstech nedělají drobné kuličky, tak si připravíme tzv. Drobenku
5. V menším hrnci si rozpustíme máslo na potření, do kterého po zchladnutí přimícháme rum (touto směsí pak potíráme upečené koláče)
6. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky a necháme je opět vykynout
7. Poté rozválíme bochánky válečkem na velmi tenký plát, natřeme je náplní (použijeme např.

hrušková či jablečná povidla, borůvková povidla…), posypeme drobenkou a zase necháme vykynout
8. Troubu předehřejeme cca 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgále do trouby, propícháme je vidličkou
9. Pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají 10. Ihned po vytáhnutí koláče z trouby kraje frgálů potíráme máslem s rumem
11. Nakonec frgále posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

V minulosti byli nejznámější frgále s hruškovou náplní. Ostatní tradiční náplně – tvarohová, maková a povidlová (povidla ze švestek) – byly postupem času doplněny o náplně ovocné jako borůvkovou nebo jablečnou. Někdy se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy.

Poznámka:

Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy