Slané tyčinky z kynutého těsta potřené vejcem a posypané mákem, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
350 g | tuku na pečení |
20 g | droždí |
2 ks | žloutků |
1 ks | vejce na potření |
100-200 ml | mléka |
mák na posypání | |
sůl |
Postup:
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme změklý na menší kousky nakrájený tuk, kvásek, žloutky, sůl a vše zpracujeme na hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout
3. Pak vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem a rádýlkem nakrájíme na tyčinky
4. Tyčinky rozložíme na suchý plech, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 10 minut).