REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tyčinky „Mediteriánky“ k pivu a vínu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křupavé, doma vyrobené slané tyčinky, ve kterých najdete rajčata, avokádo, černé olivy a česnek. Zkrátka všechno to, co ke Středomoří patří.


Ingredience:
Na cca 50 ks tyčinek:
250 gšpaldové mouky
80 ghladké mouky
130 mlolivového oleje
8 ksčerných oliv
2 ksvětších rajčat
2 ksvětších stroužků česneku
¾ ksavokáda RTE
¼ hrnku vlažné vody
2 lžícesezamových semínek
1 ½ lžičky soli

Postup:

1. Rajčata spařená v horké vodě, zbavená slupky a vnitřní dužiny s jadérky, avokádo a černé olivy a nadrobno nastrouhané stroužky česneku rozmixujte tyčovým mixérem na kaši spolu s olivovým olejem a ¼ hrnkem vlažné vody, poté vmíchejte sůl (dle chuti, tyčinky jsou daleko chutnější, když jsou víc osolené) a obě mouky
2. Vypracujte jemně vláčné těsto příjemné konzistence, pokud bude potřeba, přidejte do těsta malé množství např. hladké mouky
3. Vyválejte na plát silný cca 5mm, plát rozkrájejte na delší proužky, jak to vyjde
4. Ty pak stáčejte tak, že přidržíte každou rukou jeden konec proužku a zkroutíte jej do tvaru spirálky, posypte je sezamovým semínkem a tyčinky pečte na pečicím papíru na 180 °C přibližně 15 minut
5. Po 15 minutách ochutnejte jeden kousek, je třeba, aby byly spirálky dopečené hlavně uvnitř
6. Pokud nebudou uvnitř propečené, pečte je ještě dalších 5 minut.

Poznámka:

Autorka receptu: říká “Miluji mediteránskou kuchyni. A miluji rajčata, avokádo, černé olivy a česnek. Právě tyto čtyři dary přírody jsem použila k upečení těchto opravdu skvělých tyčinek určených pro večerní siestu ke sklenici piva nebo vína…” Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy