Vyzkoušejte také tento neotřelý recept na úžasný džem z třešní a dalších dobrot. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
Ingredience:
1000 g | zralých českých třešní |
700 g | BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta |
1 dcl | pomerančového likéru (př. Gran Marnier) |
1/2 sáčku | Ovocného pektinu Labeta |
Kyselina citrónová Labeta | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Nejprve odpeckujeme a důkladně očistíme třešně.
- Tak 800 g třešní vložíme do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka pomixujeme. K ovoci přidáme likér a promícháme. Směs začneme na plotně pomalu zahřívat.
- Nyní do směsi v hrnci přidáme promíchaný cukr s pektinem a za průběžného míchání necháme ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povaříme. Degustujeme, podle chuti můžeme přidat ještě trochu likéru, případně kyseliny citrónové. V této fázi také přidáme zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáme v džemu navíc strukturu celého ovoce. Správnou konzistenci otestujeme “talířkovou metodou”. Stačí nanést lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočit vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.
- Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou po naplnění sklenice otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
Další inspirace na domácí želírování najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: džemy, marmelády, sladké rosoly, nebo také na: www.labeta.cz/recepty.