Recept z německé knihy “Das Essig” (2020) na skvělé naložené okurky bez láku a sterilování. S těmito okurkami budete mít úspěch, jsou hotové za pár hodin, vychlazené osvěží při letním grilování, vhodná příloha k různým pokrmům. Okurky nakládačky, připravené podle tohoto receptu, jsou chřupavé, oloupané salátové okurky naopak změknou.
Ingredience:
1 kg | okurek nakládaček nebo salátových okurek |
50 g | cukru |
30 g | soli |
4 ks | snítky mladého kopru |
1 ks | větší cibule |
70 ml | octa lihového nebo bílého vinného |
4 lžičky | hořčičného semínka |
vhodná sklenice s víčkem |
Postup:
- Cibuli nakrájíme najemno.
- Okurky nakládačky omyjeme, podélně rozpůlíme, můžeme i větší půlky nakládaček ještě rozpůlit.
- Narovnáme do sklenice a prosypáváme cukrem, solí, hořčičným semínkem a prokládáme cibulí a koprem, nakonec vše zalijeme octem a protřepeme.
- Okurky protřepeme několikrát během 24 hodin, tak 6-8x, krásně si pustí během pár hodin šťávu a jsou celé ponořené.
- Uchováváme v lednici, pokud Vám nějaké zbyly, vydrží v lednici týden.
Text i foto: D. M.