Přes noc v zapékací misce uležené navrstvené ingredience, druhý den upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
630 ml | polotučného mléka |
450 g | šunky |
220 g | čedaru nebo jiného tvrdého sýra |
10 ks | vajec |
8 ks | nejlépe den starých rohlíků |
5 ks | jarních cibulek |
1 lžíce | hořčice (plnotučné, dijonské ...) |
1 lžíce | másla |
1 lžička | mleté sladké papriky |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Ve velké míse smícháme vajíčka spolu s mlékem, hořčicí, paprikou a solí
2. Třetinu na 2,5 cm pokrájených rohlíků rozprostřeme na dno zapékací mísy vymazané máslem
3. Na rohlíky poklademe polovinou na kostičky nakrájené šunky, nasekané jarní cibulky a nastrouhaného čedaru, na tuto vrstvu rozprostřeme druhou třetinu plátků rohlíků, přes ně dáme zbylé kostičky šunky, cibulky a sýra, vršek poklademe zbylým pečivem
4. Ingredience v míse zatlačíme a přelijeme vajíčkovou směsí
5. Zapékací misku přikryjeme alobalem, zatížíme talířem na, na který dáme ještě nějaké závaží a dáme přes noc do ledničky chladit
6. Druhý den zapékací misku vyndáme, necháme při pokojové teplotě asi 15-20 minut stát, pak připravenou zemlbábu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a odklopenou pečeme asi 80-90 minut.
Odležením přes noc v lednici docílíme dokonalé vsáknutí vajec do všech kousků pečiva.