Vykynutý kvásek promíchaný s nastrouhanými brambory, vejci, moukou, česnekem a kořením. Tato hmota rozetřená na plech a upečená v troubě, pomazaná sádlem a ozdobená mákem.
Ingredience:
250 g | syrových brambor |
250 g | polohrubé mouky |
250 g | hrubé mouky |
50 g | droždí |
2 dcl | mléka |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce |
špetka cukru | |
strouhanka | |
majoránka | |
sádlo | |
mák | |
sůl |
Postup:
1. Z mléka, cukru, droždí a lžičky mouky připravíme kvásek, necháme ho v teple vykynout
2. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme vejce, sůl, majoránku, utřený česnek, mouku a vzešlý kvásek, zaděláme těsto a necháme asi 20 minut vykynout
3. Plech vymažeme sádlem, posypeme strouhankou, vylijeme připraveným těstem, uhladíme a nakonec posypeme mákem
4. Pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 190-200 °C, během pečení potíráme rozpuštěným sádlem 5. Upečený strouhanec pokrájíme a podáváme teplý s čajem nebo bílou kávou.
Recept nám poslal Dalibor Marounek