REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeské buchtičky se šodó

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchtičky přelité smetanovou omáčkou, jak je známe z českých školních jídelen minulého století, připravené podle receptu Ládi Hrušky.


Ingredience:
Na buchtičky:
3,5 hrnkuhladké mouky
1 hrnekmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 panákyoleje
1 lžícecukru
1 ksvejce
1/2 kskostky droždí
kůra z 1 ks citrónu
špetka soli
Na krém:
3/4 lmléka
1 sáčekvanilkového pudinku
3 lžícecukru
rum dle chuti

Postup:

1. Všechny suroviny na buchtičky smícháme, vypracujeme těsto, bochánek zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme asi 45 minut až 1 hodinu kynout
2. Nakynuté těsto pak vyklopíme na pracovní plochu, rozkrájíme na několik dílů a z nich vyválíme hady, ty pak vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
3. Hady nožem nebo pravítkem naporcujeme na buchtičky, ty ještě před zasunutím do trouby z vrchu pomažeme olejem
4. Troubu předehřejeme na 170 °C pečeme asi 20 minut dozlatova
5. Šodó připravíme smícháním mléka, pudinku, cukru a rumu, směs zahříváme na zdroji tepla a mícháme, aby se směs nepřichytila
6. Buchtičky přelijeme teplým šodó a můžeme podávat.

Doporučení:

Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.

Poznámka:

Poznámka redakce: Zde je uvedený krém, který se jen přibližně podobá pravému šodó, tedy francouzské omáčce, pěně našlehané ze žloutků, cukru a bílého vína. Její příprava je ale pracnější a o dost náročnější, než tento krém, který je skvělou alternativou pro začínající kuchtíky. Recept na šodó z vína najdete zde: Buchtičky se šodó z bílého vína.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy