REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeské buchtičky se šodó

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchtičky přelité smetanovou omáčkou, jak je známe z českých školních jídelen minulého století, připravené podle receptu Ládi Hrušky.


Ingredience:
Na buchtičky:
3,5 hrnkuhladké mouky
1 hrnekmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 panákyoleje
1 lžícecukru
1 ksvejce
1/2 kskostky droždí
kůra z 1 ks citrónu
špetka soli
Na krém:
3/4 lmléka
1 sáčekvanilkového pudinku
3 lžícecukru
rum dle chuti

Postup:

1. Všechny suroviny na buchtičky smícháme, vypracujeme těsto, bochánek zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme asi 45 minut až 1 hodinu kynout
2. Nakynuté těsto pak vyklopíme na pracovní plochu, rozkrájíme na několik dílů a z nich vyválíme hady, ty pak vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
3. Hady nožem nebo pravítkem naporcujeme na buchtičky, ty ještě před zasunutím do trouby z vrchu pomažeme olejem
4. Troubu předehřejeme na 170 °C pečeme asi 20 minut dozlatova
5. Šodó připravíme smícháním mléka, pudinku, cukru a rumu, směs zahříváme na zdroji tepla a mícháme, aby se směs nepřichytila
6. Buchtičky přelijeme teplým šodó a můžeme podávat.

Doporučení:

Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.

Poznámka:

Poznámka redakce: Zde je uvedený krém, který se jen přibližně podobá pravému šodó, tedy francouzské omáčce, pěně našlehané ze žloutků, cukru a bílého vína. Její příprava je ale pracnější a o dost náročnější, než tento krém, který je skvělou alternativou pro začínající kuchtíky. Recept na šodó z vína najdete zde: Buchtičky se šodó z bílého vína.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy