REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestkové svatomartinské koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené koláče z kynutého těsta pokladené švestkami a posypané drobenkou.


Ingredience:
1 kgšvestek
1 ksvejce na potření
moučkový cukr na posypání
Na těsto:
250 mlmléka
500 ghladké mouky
80 grozpuštěného másla
75 gcukru krupice
20 gčerstvého droždí
1 ksvejce
špetka soli
Na drobenku:
60 gcukru krupice
60 ghrubé mouky
60 gmásla

Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukr a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku se špetkou soli, přidáme zbylý krupicový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek, promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem
3. Pak těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, z každého vyválíme kouli, necháme 10 minut kynout, potom z každého dílu uděláme koláč, který přendáme na plech, znovu promáčkneme, abychom vytvořili okraje koláčů
4. Okraje koláčů potřeme lehce rozšlehaným vejcem, doprostřed koláčů dáme půlky švestek řeznou stranou dolů, posypeme drobenkou získanou smícháním změklého másla s krupicovým cukrem a hrubou moukou
5. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 20 minut, před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy