REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestkové svatomartinské koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené koláče z kynutého těsta pokladené švestkami a posypané drobenkou.


Ingredience:
1 kgšvestek
1 ksvejce na potření
moučkový cukr na posypání
Na těsto:
250 mlmléka
500 ghladké mouky
80 grozpuštěného másla
75 gcukru krupice
20 gčerstvého droždí
1 ksvejce
špetka soli
Na drobenku:
60 gcukru krupice
60 ghrubé mouky
60 gmásla

Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukr a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku se špetkou soli, přidáme zbylý krupicový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek, promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem
3. Pak těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, z každého vyválíme kouli, necháme 10 minut kynout, potom z každého dílu uděláme koláč, který přendáme na plech, znovu promáčkneme, abychom vytvořili okraje koláčů
4. Okraje koláčů potřeme lehce rozšlehaným vejcem, doprostřed koláčů dáme půlky švestek řeznou stranou dolů, posypeme drobenkou získanou smícháním změklého másla s krupicovým cukrem a hrubou moukou
5. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 20 minut, před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy