Pečené koláče z kynutého těsta pokladené švestkami a posypané drobenkou.
Ingredience:
1 kg | švestek |
1 ks | vejce na potření |
moučkový cukr na posypání | |
Na těsto: | |
250 ml | mléka |
500 g | hladké mouky |
80 g | rozpuštěného másla |
75 g | cukru krupice |
20 g | čerstvého droždí |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
Na drobenku: | |
60 g | cukru krupice |
60 g | hrubé mouky |
60 g | másla |
Postup:
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukr a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku se špetkou soli, přidáme zbylý krupicový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek, promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem
3. Pak těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, z každého vyválíme kouli, necháme 10 minut kynout, potom z každého dílu uděláme koláč, který přendáme na plech, znovu promáčkneme, abychom vytvořili okraje koláčů
4. Okraje koláčů potřeme lehce rozšlehaným vejcem, doprostřed koláčů dáme půlky švestek řeznou stranou dolů, posypeme drobenkou získanou smícháním změklého másla s krupicovým cukrem a hrubou moukou
5. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 20 minut, před podáváním posypeme moučkovým cukrem.