Sladký mazanec vhodný jako moučník ke kávě či čaji.
Ingredience:
800 g | polohrubé mouky |
150 g | másla |
100 g | vyloupaných bukvicových jadérek |
100 g | práškového cukru |
100 g | rozinek |
4 g | droždí |
2 ks | vejce |
2,5 dl | mléka |
2 lžičky | švestkových jadérek |
rum | |
sůl |
Postup:
1. Z části mléka, mouky a cukru připravíme přidáním droždí kvásek
2. Vmícháme zbývající mouku, cukr, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout
3. Vyválíme mazanec, do něhož vmícháme rozinky a mletá bukvicová a švestková jádra
4. Před pečením, které trvá asi 50 minut, potřeme bochánek smetanou, po upečení máslem
5. Ještě horký bochánek pocukrujeme, necháme vystydnout, nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo k čaji.