REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sádlo z husy dodává těmto staročeským koláčům vláčnost, povidla, tvaroh, cukr, rozinky, rum a drobenka pak chuť. Jsou skvělé čerstvé, ale i druhý, třetí den vydrží měkké a velmi chutné!


Ingredience:
Rozpis cca na 40 kusů:
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 gcukru krupice
42 gdroždí (jedna kostka)
220–250 mlpolotučného mléka
180 mlhusího sádla
2 ksvaječné žloutky
1 kscelé vejce + vejce na potření
rozpuštěné máslo na potření
několik kapek rumu
špetka soli
Na náplň:
220 gpovidel
250 gtvarohu
1 hrstrozinek
1 ksvejce
1-2 lžícecukru krupice
Na drobenku:
150 ghrubé mouky
150 gmásla
100 gcukru krupice

Postup:

1. Do větší mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, vaječné žloutky, jdeno vejce a rozdrobené droždí, pak přilijeme mléko a nakonec rozpuštěné ale vlahé (ne horké!) sádlo
2. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, bochánek poprášíme moukou a necháme ho tak 40-50 minut kynout pod čistou hadrovou utěrkou
3. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše znovu důkladně propracujte
4. Bochánek rozdělíme na 40 menších, stejných kuliček, vytvoříme placky, ty ještě roztlačíme dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň
5. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem, naplníme tvarohem ochuceným cukrem, rozinkami a vejcem, středy ozdobíme povidly, nakonec celé posypeme drobenkou připravenou z výše uvedených surovin
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, rozložené na pečícím papíru tak dlouho, až okraje koláčů pěkně zezlátnou, ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Doporučení:

Po vychladnutí můžeme koláče ještě poprášit moučkovým cukrem. Velmi dekorativní jsou pak ozdobené půlkami oloupaných mandlí.

Poznámka:

Klaďte koláčky s většími rozestupy od sebe, v troubě dost nakynou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy