REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sádlo z husy dodává těmto staročeským koláčům vláčnost, povidla, tvaroh, cukr, rozinky, rum a drobenka pak chuť. Jsou skvělé čerstvé, ale i druhý, třetí den vydrží měkké a velmi chutné!


Ingredience:
Rozpis cca na 40 kusů:
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 gcukru krupice
42 gdroždí (jedna kostka)
220–250 mlpolotučného mléka
180 mlhusího sádla
2 ksvaječné žloutky
1 kscelé vejce + vejce na potření
rozpuštěné máslo na potření
několik kapek rumu
špetka soli
Na náplň:
220 gpovidel
250 gtvarohu
1 hrstrozinek
1 ksvejce
1-2 lžícecukru krupice
Na drobenku:
150 ghrubé mouky
150 gmásla
100 gcukru krupice

Postup:

1. Do větší mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, vaječné žloutky, jdeno vejce a rozdrobené droždí, pak přilijeme mléko a nakonec rozpuštěné ale vlahé (ne horké!) sádlo
2. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, bochánek poprášíme moukou a necháme ho tak 40-50 minut kynout pod čistou hadrovou utěrkou
3. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše znovu důkladně propracujte
4. Bochánek rozdělíme na 40 menších, stejných kuliček, vytvoříme placky, ty ještě roztlačíme dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň
5. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem, naplníme tvarohem ochuceným cukrem, rozinkami a vejcem, středy ozdobíme povidly, nakonec celé posypeme drobenkou připravenou z výše uvedených surovin
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, rozložené na pečícím papíru tak dlouho, až okraje koláčů pěkně zezlátnou, ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Doporučení:

Po vychladnutí můžeme koláče ještě poprášit moučkovým cukrem. Velmi dekorativní jsou pak ozdobené půlkami oloupaných mandlí.

Poznámka:

Klaďte koláčky s většími rozestupy od sebe, v troubě dost nakynou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Užijte si letní měsíce s kvalitními potravinami

Léto je v plném proudu. Děti si užívají zasloužené prázdniny a často vyráží se svými rodiči a prarodiči například na chalupy, kde stráví nezapomenutelné okamžiky. Zcela jistě k těmto chvílím patří i skvělé pokrmy. A proto přinášíme nové recepty, které ocení všechny věkové kategorie. Společně si připravíme domácí malinovou limonádu, staročeskou česnečku, čevabčiči s bramborem na bouchačku a osvěžující okurkový salát. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny pro přípravu jednotlivých receptů, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech potravin.

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy