REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sádlo z husy dodává těmto staročeským koláčům vláčnost, povidla, tvaroh, cukr, rozinky, rum a drobenka pak chuť. Jsou skvělé čerstrvé, ale i druhý, třetí den vydrží měkké a velmi chutné!


Ingredience:
Rozpis cca na 40 kusů:
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 gcukru krupice
42 gdroždí (jedna kostka)
220–250 mlpolotučného mléka
180 mlhusího sádla
2 ksvaječné žloutky
1 kscelé vejce + vejce na potření
rozpuštěné máslo na potření
několik kapek rumu
špetka soli
Na náplň:
220 gpovidel
250 gtvarohu
1 hrstrozinek
1 ksvejce
1-2 lžícecukru krupice
Na drobenku:
150 ghrubé mouky
150 gmásla
100 gcukru krupice

Postup:

1. Do větší mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, vaječné žloutky, jdeno vejce a rozdrobené droždí, pak přilijeme mléko a nakonec rozpuštěné ale vlahé (ne horké!) sádlo
2. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, bochánek poprášíme moukou a necháme ho tak 40-50 minut kynout pod čistou hadrovou utěrkou
3. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše znovu důkladně propracujte
4. Bochánek rozdělíme na 40 menších, stejných kuliček, vytvoříme placky, ty ještě roztlačíme dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň
5. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem, naplníme tvarohem ochuceným cukrem, rozinkami a vejcem, středy ozdobíme povidly, nakonec celé posypeme drobenkou připravenou z výše uvedených surovin
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, rozložené na pečícím papíru tak dlouho, až okraje koláčů pěkně zezlátnou, ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Doporučení:

Po vychladnutí můžeme koláče ještě poprášit moučkovým cukrem. Velmi dekorativní jsou pak ozdobené půlkami oloupaných mandlí.

Poznámka:

Klaďte koláčky s většími rozestupy od sebe, v troubě dost nakynou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy