REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sádlo z husy dodává těmto staročeským koláčům vláčnost, povidla, tvaroh, cukr, rozinky, rum a drobenka pak chuť. Jsou skvělé čerstvé, ale i druhý, třetí den vydrží měkké a velmi chutné!


Ingredience:
Rozpis cca na 40 kusů:
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 gcukru krupice
42 gdroždí (jedna kostka)
220–250 mlpolotučného mléka
180 mlhusího sádla
2 ksvaječné žloutky
1 kscelé vejce + vejce na potření
rozpuštěné máslo na potření
několik kapek rumu
špetka soli
Na náplň:
220 gpovidel
250 gtvarohu
1 hrstrozinek
1 ksvejce
1-2 lžícecukru krupice
Na drobenku:
150 ghrubé mouky
150 gmásla
100 gcukru krupice

Postup:

1. Do větší mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, vaječné žloutky, jdeno vejce a rozdrobené droždí, pak přilijeme mléko a nakonec rozpuštěné ale vlahé (ne horké!) sádlo
2. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, bochánek poprášíme moukou a necháme ho tak 40-50 minut kynout pod čistou hadrovou utěrkou
3. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše znovu důkladně propracujte
4. Bochánek rozdělíme na 40 menších, stejných kuliček, vytvoříme placky, ty ještě roztlačíme dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň
5. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem, naplníme tvarohem ochuceným cukrem, rozinkami a vejcem, středy ozdobíme povidly, nakonec celé posypeme drobenkou připravenou z výše uvedených surovin
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, rozložené na pečícím papíru tak dlouho, až okraje koláčů pěkně zezlátnou, ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Doporučení:

Po vychladnutí můžeme koláče ještě poprášit moučkovým cukrem. Velmi dekorativní jsou pak ozdobené půlkami oloupaných mandlí.

Poznámka:

Klaďte koláčky s většími rozestupy od sebe, v troubě dost nakynou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy