REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sváteční makovec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makovec upečený v troubě dozlatova z polohrubé mouky, umletého máku, cukru, tuhého sněhu z bílků a dalších ingrediencí, zdobený citrónovou polevou.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
150 gumletého máku
100 gpískového cukru
3 ksvajec
1 baleníprášku do pečiva
1 balenívanilkového cukru
2 lžícecitrónové šťávy
1 vrchovatá lžičkaskořice
1/8 lmléka
rybízový džem
strouhanka na vysypání formy
tuk na vymazání formy
Na citrónovou polevu:
300 gprosátého moučkového cukru
3 lžícehorké vody
3 lžícecitrónové šťávy

Postup:

1. Z vajíček oddělíme bílek od žloutků, žloutky utřeme s pískovým cukrem do pěny
2. K pěně přidáme mouku, do níž promícháme prášek do pečiva, umletý mák, vanilkový cukr, skořici, kakao a mléko, vše zaděláme v těsto
3. Nakonec do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 20 minut
5. Upečený makovec vyklopíme z formy a necháme vychladnout, potom jej rozpůlíme, potřeme pikantní zavařeninou, spojíme a povrch potřeme citrónovou polevou.

Příprava citrónové polevy:
Prosátý moučkový cukr smícháme s horkou vodou a citrónovou šťávou, třeme do zhoustnutí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy