REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sváteční makovec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makovec upečený v troubě dozlatova z polohrubé mouky, umletého máku, cukru, tuhého sněhu z bílků a dalších ingrediencí, zdobený citrónovou polevou.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
150 gumletého máku
100 gpískového cukru
3 ksvajec
1 baleníprášku do pečiva
1 balenívanilkového cukru
2 lžícecitrónové šťávy
1 vrchovatá lžičkaskořice
1/8 lmléka
rybízový džem
strouhanka na vysypání formy
tuk na vymazání formy
Na citrónovou polevu:
300 gprosátého moučkového cukru
3 lžícehorké vody
3 lžícecitrónové šťávy

Postup:

1. Z vajíček oddělíme bílek od žloutků, žloutky utřeme s pískovým cukrem do pěny
2. K pěně přidáme mouku, do níž promícháme prášek do pečiva, umletý mák, vanilkový cukr, skořici, kakao a mléko, vše zaděláme v těsto
3. Nakonec do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 20 minut
5. Upečený makovec vyklopíme z formy a necháme vychladnout, potom jej rozpůlíme, potřeme pikantní zavařeninou, spojíme a povrch potřeme citrónovou polevou.

Příprava citrónové polevy:
Prosátý moučkový cukr smícháme s horkou vodou a citrónovou šťávou, třeme do zhoustnutí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy