Jednoduchý recept na koláčky, které nesmí chybět při žádné české tradiční svatbě.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
130 g | 100 % tuku |
130 g | másla |
42 g | čerstvého droždí |
250 ml | vlažného mléka |
2 lžíce | cukru |
2 ks | žloutky |
1 ks | balíček vanilinového cukru |
kůra z 1 ks citrónu | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
400 g | plnotučného tvarohu |
100 g | rozinek |
2 ks | žloutku |
1 ks | bílku |
2 ks | balíčky vanilkového cukru |
3 ks | vejce na potření koláčků |
rum na namočení rozinek | |
Na drobenku: | |
100 g | cukru krupice |
75 g | hladké mouky |
50 g | másla |
Postup:
1. Z droždí, lžíce cukru, mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek, vše rozmícháme a počkáme, až se nám na hladině vytvoří bubliny
2. Rozinky zalijeme rumem
3. V míse smícháme mouku s cukrem, vanilinovým cukrem, solí a citrónovou kůrou, do směsi nastrouháme oba tuky, přidáme žloutky a vykynutý kvásek, těsto důkladně zpracujeme vařečkou v míse
4. Těsto dále prohněteme na vále tak, aby se nelepilo, rozdělíme ho na čtyři díly a každý pak na pomoučeném vále rovnou rozválíme na cca 0,5 cm tloušťku a rádýlkem nakrájíme na čtverce o straně 4 cm
5. Z rozinek slijeme rum a zamícháme je s tvarohem a dalšími surovinami na hladkou náplň
6. Pomocí dvou lžiček na každý čtverec těsta dáme trochu náplně
7. Spojíme nejdříve dva protilehlé cípy a pak další dva cípy těsta tak, abychom vytvořili koláčky o velikosti většího vlašského ořechu
8. Každý pak namočíme v rozšlehaných vejcích a následně v drobence a umístíme je na plech potažený pečícím papírem (koláčky pokládáme dál od sebe, protože při pečení nakynou)
9. V předem předehřáté troubě na 180 °C a pečeme asi 15 minut, až nám koláčky zezlátnou.
Tvaroh můžeme nahradit z části nebo úplně povidly.