REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatební koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoduchý recept na koláčky, které nesmí chybět při žádné české tradiční svatbě.


Ingredience:
500 ghladké mouky
130 g100 % tuku
130 gmásla
42 gčerstvého droždí
250 mlvlažného mléka
2 lžícecukru
2 ksžloutky
1 ksbalíček vanilinového cukru
kůra z 1 ks citrónu
špetka soli
Na náplň:
400 gplnotučného tvarohu
100 grozinek
2 ksžloutku
1 ksbílku
2 ksbalíčky vanilkového cukru
3 ksvejce na potření koláčků
rum na namočení rozinek
Na drobenku:
100 gcukru krupice
75 ghladké mouky
50 gmásla

Postup:

1. Z droždí, lžíce cukru, mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek, vše rozmícháme a počkáme, až se nám na hladině vytvoří bubliny
2. Rozinky zalijeme rumem
3. V míse smícháme mouku s cukrem, vanilinovým cukrem, solí a citrónovou kůrou, do směsi nastrouháme oba tuky, přidáme žloutky a vykynutý kvásek, těsto důkladně zpracujeme vařečkou v míse
4. Těsto dále prohněteme na vále tak, aby se nelepilo, rozdělíme ho na čtyři díly a každý pak na pomoučeném vále rovnou rozválíme na cca 0,5 cm tloušťku a rádýlkem nakrájíme na čtverce o straně 4 cm
5. Z rozinek slijeme rum a zamícháme je s tvarohem a dalšími surovinami na hladkou náplň
6. Pomocí dvou lžiček na každý čtverec těsta dáme trochu náplně
7. Spojíme nejdříve dva protilehlé cípy a pak další dva cípy těsta tak, abychom vytvořili koláčky o velikosti většího vlašského ořechu
8. Každý pak namočíme v rozšlehaných vejcích a následně v drobence a umístíme je na plech potažený pečícím papírem (koláčky pokládáme dál od sebe, protože při pečení nakynou)
9. V předem předehřáté troubě na 180 °C a pečeme asi 15 minut, až nám koláčky zezlátnou.

Doporučení:

Tvaroh můžeme nahradit z části nebo úplně povidly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy