REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatební koláčky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malé kulaté koláčky plněné různými náplněmi a hojně posypané moučkovým cukrem neodmyslitelně patří ke svatebnímu veselí u nás v Česku. Koláčky podle tohoto receptu netvrdnou a vydrží vláčné i týden. Pečou se i o posvícení. Uvedená dávka je na 4 plechy.


Ingredience:
350 ghrubé mouky
300 ghladké mouky
400 gmásla
60 gdroždí
8 lžicmléka
2 lžícecukru
1 lžícenastrouhané citronové kůry
2 ksvejce
špetka soli
mouka na pomoučení pracovní plochy, pečící papír

Postup:

1. Ve vlažném mléku rozmícháme cukr a přidáme rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek
2. V míse promícháme mouku, vejce, změklé máslo, přidáme citronovou kůru, špetku soli a vzejitý kvásek, vypracuje těsto, které ihned rozválíme na pomoučněném vále na plát 3 mm silný, tvořítkem nebo sklenkou o průměru 30 mm vykrajujeme kolečka
3. Prstem uděláme do koleček důlek a plníme připravenými náplněmi (používáme například: makovou, tvarohovou, ořechovou, či jablečnou náplň)
4. Koláčky narovnáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C přibližně 10-15 minut, až začnou koláčky na okrajích zlátnout
5. Hotové koláčky poprášíme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Na koláčky s tvarohovou náplní se dává rozinka nebo kousek ořechu či mandle.Recepty na náplně do buchet a koláčů najdete zde: Dorty, moučné pokrmy, sladké dezerty > sladké > zdobení, náplně do buchet a koláčů.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy