REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Strakonické štrúdle

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poctivý jablečný závin z domácího těsta ochucený, kromě jiného, ořechy, rozinkami máčenými v rumu, skořicí, vanilkovým cukrem …


Ingredience:
Na těsto:
420 gsvětlé hladké mouky
250 gtuku (máslo a sádlo 1:1)
10 lžicstudené pitné vody
2 lžíceocta
2 ksvaječné žloutky
špetka soli
Na náplň a potírání:
1,2 kgzralých jablek nakrájených na plátky
150 gstrouhanky
50 gmásla
1 sáčekvanilkový cukr
1/2 skleničkyrozinek máčených v rumu
2 hrstinasekaných ořechů
moučkový cukr na posypání
rum na potření
mletá skořice
cukr krupice
máslo
Ostatní:
papír na pečení, mouka na posypání pracovní plochy

Postup:
  1. Prosátou mouku vysypeme do větší misky, přidáme kousky másla a sádla, přilijeme ocet promíchaný s vodou, vypracujeme těsto, které zaklopené nebo zabalené do sáčku dáme nejlépe přes noc do lednice odpočinout (nejméně na 2 až 3 hodiny!)
  2. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, každý vyválíme na pomoučené pracovní ploše na větší obdélník
  3. Strouhanku osmažíme na másle, necháme prochladnout
  4. Začneme plnit jednotlivé nohavice; nejprve uděláme vrstvu strouhanky, rozprostřeme jablka, ta hojně posypeme skořicí, rozinkami a ořechy, část těsta přehneme přes náplň, rozložíme další vrstvu jablek, dochutíme teď jen kořením a cukrem a nakonec přehneme druhý konec těsta, postup opakujeme i u dalších tří plátů těsta
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, tedy asi 40 minut
  6. Ještě horké štrúdle potřeme rozpuštěným máslem dochuceným kapkou rumu a hojně pocukrujeme, konce nohavic odkrojíme, nebo nohavice na několika místech propíchneme špejlí či jehlicí, aby vyšla pára a vlhko!
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy