REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Strakonické štrúdle

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poctivý jablečný závin z domácího těsta ochucený, kromě jiného, ořechy, rozinkami máčenými v rumu, skořicí, vanilkovým cukrem …


Ingredience:
Na těsto:
420 gsvětlé hladké mouky
250 gtuku (máslo a sádlo 1:1)
10 lžicstudené pitné vody
2 lžíceocta
2 ksvaječné žloutky
špetka soli
Na náplň a potírání:
1,2 kgzralých jablek nakrájených na plátky
150 gstrouhanky
50 gmásla
1 sáčekvanilkový cukr
1/2 skleničkyrozinek máčených v rumu
2 hrstinasekaných ořechů
moučkový cukr na posypání
rum na potření
mletá skořice
cukr krupice
máslo
Ostatní:
papír na pečení, mouka na posypání pracovní plochy

Postup:
  1. Prosátou mouku vysypeme do větší misky, přidáme kousky másla a sádla, přilijeme ocet promíchaný s vodou, vypracujeme těsto, které zaklopené nebo zabalené do sáčku dáme nejlépe přes noc do lednice odpočinout (nejméně na 2 až 3 hodiny!)
  2. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, každý vyválíme na pomoučené pracovní ploše na větší obdélník
  3. Strouhanku osmažíme na másle, necháme prochladnout
  4. Začneme plnit jednotlivé nohavice; nejprve uděláme vrstvu strouhanky, rozprostřeme jablka, ta hojně posypeme skořicí, rozinkami a ořechy, část těsta přehneme přes náplň, rozložíme další vrstvu jablek, dochutíme teď jen kořením a cukrem a nakonec přehneme druhý konec těsta, postup opakujeme i u dalších tří plátů těsta
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, tedy asi 40 minut
  6. Ještě horké štrúdle potřeme rozpuštěným máslem dochuceným kapkou rumu a hojně pocukrujeme, konce nohavic odkrojíme, nebo nohavice na několika místech propíchneme špejlí či jehlicí, aby vyšla pára a vlhko!
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy