REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeský závin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Závin, neboli štrůdl podle receptáře našich babiček.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gmásla
4 lžícemléka
4 lžíceocta
4 ksvelká vejce
Na dohotovení:
2-3 lžícestrouhanky
1-2 hrstirozinek
1 hrstmletých oříšků
4-6 ksjablek
máslo
cukr

Postup:

1. Mouku promícháme s rozšlehanými vejci, povoleným máslem octem a mlékem, vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na 6 dílů, každý vyválíme na tenký plát
2. Vyválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou
3. Rozložíme omytá, jadřinců zbavená, oloupaná a nakonec nastrouhaná jablka, ta posypeme cukrem, oříšky, rozinkami a trochou strouhanky
4. Náplň ještě pokapeme rozpuštěným máslem a jednotlivé pláty těsta svineme do tvaru závinu a opatrně je vyskládáme na plech(y) vyložený(é) pečícím papírem
5. Jednotlivé nohavice potřeme rozpuštěným máslem a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova
6. Hotové nohavice závinu po vytažení z trouby opět potřeme rozpuštěným máslem, po vychladnutí nakrájíme a můžeme servírovat posypané moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy