Závin, neboli štrůdl podle receptáře našich babiček.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | másla |
4 lžíce | mléka |
4 lžíce | octa |
4 ks | velká vejce |
Na dohotovení: | |
2-3 lžíce | strouhanky |
1-2 hrsti | rozinek |
1 hrst | mletých oříšků |
4-6 ks | jablek |
máslo | |
cukr |
Postup:
1. Mouku promícháme s rozšlehanými vejci, povoleným máslem octem a mlékem, vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na 6 dílů, každý vyválíme na tenký plát
2. Vyválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou
3. Rozložíme omytá, jadřinců zbavená, oloupaná a nakonec nastrouhaná jablka, ta posypeme cukrem, oříšky, rozinkami a trochou strouhanky
4. Náplň ještě pokapeme rozpuštěným máslem a jednotlivé pláty těsta svineme do tvaru závinu a opatrně je vyskládáme na plech(y) vyložený(é) pečícím papírem
5. Jednotlivé nohavice potřeme rozpuštěným máslem a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova
6. Hotové nohavice závinu po vytažení z trouby opět potřeme rozpuštěným máslem, po vychladnutí nakrájíme a můžeme servírovat posypané moučkovým cukrem.