REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sluky pečené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené sluky obložené topinkami s orestovanými, podušenými jedlými vnitřnostmi sluk.


Ingredience:
Pro 6 osob:
6 kssluk
6 kstopinek
6 ksplátků slaniny
100 gmásla
125 mlsmetany
mletý pepř
vývar
sůl
Na pomazánku:
50 gslaniny
30 gmásla
20 gstrouhané housky
20 gcibule
1 lžícevývaru (bílého vína)
1 ksžloutku
1 kszrnko jalovce
jedlé vnitřnosti sluk
trochu zelené petržele
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Připravené, očištěné sluky osolíme, slabě opepříme, svážeme, potom je obalíme celé do plátku slaniny a nití ovážeme
2. V hrnci rozpálíme máslo a sluky v něm nejdříve po obou stranách rychle opečeme
3. Pak je podlijeme vývarem, dáme do trouby a upečeme doměkka (to trvá asi 30 až 50 minut), při pečení je obracíme a vypečenou šťávou přeléváme
4. Měkké sluky vyjmeme, nit z nich odstraníme a urovnáme je na nahřátou mísu
5. Šťávu z upečených sluk trochu vydusíme, procedíme, popřípadě zjemníme smetanou a sluky jí přelijeme
6. Kolem sluk rozložíme topinky se slučí pomazánkou.

Úprava topinek se slučí pomazánkou:
7. Nejdříve si připravíme 6 topinek opražených na tuku
8. Vnitřnosti sluk bez žaludku, žluči, volátka, ale se střívky jemně rozsekáme
9. V hrnci na rozpáleném másle a naškrábané slanině osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a zelenou petržel, přidáme rozsekané slučí vnitřnosti, osolíme, nepatrně opepříme, okořeníme roztlučeným jalovcem a trochu podusíme
10. Pak vše podlijeme trochou vývaru (bílým vínem), zasypeme strouhanou houskou, znovu krátce podusíme, z plotny odstavíme a po částečném prochladnutí směsi přimícháme do ní syrový žloutek
11. Hotovou pomazánkou potřeme připravené topinky a v horké troubě je asi 5 minut opečeme.

Doporučení:

– Příloha: Vařené bramborové kuličky, bramborové krokety nebo dušená rýže.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy