REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sluky pečené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené sluky obložené topinkami s orestovanými, podušenými jedlými vnitřnostmi sluk.


Ingredience:
Pro 6 osob:
6 kssluk
6 kstopinek
6 ksplátků slaniny
100 gmásla
125 mlsmetany
mletý pepř
vývar
sůl
Na pomazánku:
50 gslaniny
30 gmásla
20 gstrouhané housky
20 gcibule
1 lžícevývaru (bílého vína)
1 ksžloutku
1 kszrnko jalovce
jedlé vnitřnosti sluk
trochu zelené petržele
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Připravené, očištěné sluky osolíme, slabě opepříme, svážeme, potom je obalíme celé do plátku slaniny a nití ovážeme
2. V hrnci rozpálíme máslo a sluky v něm nejdříve po obou stranách rychle opečeme
3. Pak je podlijeme vývarem, dáme do trouby a upečeme doměkka (to trvá asi 30 až 50 minut), při pečení je obracíme a vypečenou šťávou přeléváme
4. Měkké sluky vyjmeme, nit z nich odstraníme a urovnáme je na nahřátou mísu
5. Šťávu z upečených sluk trochu vydusíme, procedíme, popřípadě zjemníme smetanou a sluky jí přelijeme
6. Kolem sluk rozložíme topinky se slučí pomazánkou.

Úprava topinek se slučí pomazánkou:
7. Nejdříve si připravíme 6 topinek opražených na tuku
8. Vnitřnosti sluk bez žaludku, žluči, volátka, ale se střívky jemně rozsekáme
9. V hrnci na rozpáleném másle a naškrábané slanině osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a zelenou petržel, přidáme rozsekané slučí vnitřnosti, osolíme, nepatrně opepříme, okořeníme roztlučeným jalovcem a trochu podusíme
10. Pak vše podlijeme trochou vývaru (bílým vínem), zasypeme strouhanou houskou, znovu krátce podusíme, z plotny odstavíme a po částečném prochladnutí směsi přimícháme do ní syrový žloutek
11. Hotovou pomazánkou potřeme připravené topinky a v horké troubě je asi 5 minut opečeme.

Doporučení:

– Příloha: Vařené bramborové kuličky, bramborové krokety nebo dušená rýže.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy