Perličky prošpikované slaninou a udušené na cibulovém základě se slaninou a kořením.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | perliček |
80 g | cibule |
60 g | slaniny bez kůže |
40 g | másla |
12 g | soli |
nové koření | |
černý pepř | |
voda |
Postup:
1. Očištěné perličky opláchneme, prošpikujeme polovinou dávky slaniny, mírně je osolíme na povrchu i uvnitř a ztvarujeme pomocí motouzu nebo ocelových jehel
2. Zbylou polovinu dávky slaniny nakrájíme na drobné kostičky, částečně ji roztavíme a přidáme k ní 1/
2 dávky másla
3. Na slanině s máslem osmahneme do světlé nazlátlé barvy jemně nakrájenou cibuli, zastříkneme ji trochou vody a přidáme čerstvě podrcené nové koření a pepř
4. Do vařícího základu vložíme připravené perličky, přikryjeme poklicí a za občasného přelévání šťávou dusíme doměkka
5. Měkké perličky ze šťávy vyjmeme, uchováme v teple, zbylou šťávu upravíme na potřebné množství, zjemníme zbylým máslem, podle potřeby přisolíme a krátce převaříme
6. Při servírování jednotlivých porcí perličkám nasekneme klouby a porce přeléváme necezenou šťávou.
K perličkám podáváme různě upravené brambory nebo rýži s kompotem či jemným salátem.