Kynuté knedlíky plněné meruňkou, zalité oslazeným mlékem a potřené máslem, v troubě upečené.
Ingredience:
600 g | meruněk |
Na kvásek: | |
20 g | hladké mouky |
8 g | droždí |
3 lžíce | vlažného mléka |
1 lžička | cukru |
Na těsto: | |
300 g | hladké mouky |
60 g | másla |
15 g | cukru |
1 ks | vejce |
0,8 dl | vlažného mléka |
špetka strouhané citronové kůry | |
špetka soli | |
máslo na vymazání pekáčku | |
mouka na vál | |
Na přelití, omaštění a posypání: | |
2 lžíce | cukru |
2,5 dl | mléka |
máslo | |
opražená strouhanka | |
moučkový cukr |
Postup:
1. Hladkou mouku smícháme s cukrem, rozdrobeným droždím, vlažným mlékem a na teplém místě necháme vykynout
2. Do mísy prosejeme hladkou mouku, sůl, cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce rozmíchané v mléce, kvásek a mícháme, dokud se těsto nepřestává lepit na stěny mísy
3. Nakonec zapracujeme do těsta rozpuštěné máslo a necháme na teplém místě vykynout, pak těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný 1 cm a nakrájíme z něho 12 čtverců
4. Do každého zabalíme půlku vypeckované meruňky, knedlíky zakulatíme, narovnáme do vymazaného pekáčku a necháme ještě 10 minut kynout
5. Potom knedlíky zalijeme vroucím oslazeným mlékem, potřeme máslem, vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 minut při 170 °C
6. Pěry podáváme podlité mlékem z pekáčku, posypané opraženou strouhankou a moučkovým cukrem.