REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Česká sladká klasika. Koláče připravené z kynutého těsta, tvarohové a makové náplně, zdobené kandovaným ovocem a mandlemi.


Ingredience:
300 ghladké mouky
20 gdroždí
60 gkrupicového cukru
60 gmásla
2 ksžloutky
150 mlmléka
špetka soli
kandované třešně, mandle a rozinky na ozdobení
vejce na potření
Na tvarohovou náplň:
250 gtvarohu
100 gkrupicového cukru
1 ksvejce
1 balíčekvanilkového cukru
Na makovou náplň:
200 gmáku
80 gkrupicového cukru
150 mlmléka

Postup:

1. Přibližně ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme kostku droždí spolu se lžící cukru a mouky, necháme asi 15 minut vykynout
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mléko, žloutky, špetku soli a vzejitý kvásek, důkladně hmotu propracujeme
3. Přidáme máslo a vypracujeme těsto, které necháme nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou kynout
4. Připravíme si náplně; mák umeleme, pak ho svaříme s mlékem a cukrem, necháme vychladnout
5. Důkladně smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a jedním vejcem, tak si připravíme tvarohovou náplň
6. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 4 samostatné bochánky, každý dáme doprostřed jednoho plechu a necháme ještě 10-15 minut kynout
7. Jednotlivé bochánky rozválíme válečkem na kulaté pláty vysoké asi 1 cm, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem
8. Na jednotlivá kola ozdobně nastříkáme nejlépe pomocí cukrářského sáčku obě náplně
9. Koláče ještě ozdobíme kandovaným ovocem a mandlemi
10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, až se nám okraje koláčů krásně zabarví do zlatohněda.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy