REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Česká sladká klasika. Koláče připravené z kynutého těsta, tvarohové a makové náplně, zdobené kandovaným ovocem a mandlemi.


Ingredience:
300 ghladké mouky
20 gdroždí
60 gkrupicového cukru
60 gmásla
2 ksžloutky
150 mlmléka
špetka soli
kandované třešně, mandle a rozinky na ozdobení
vejce na potření
Na tvarohovou náplň:
250 gtvarohu
100 gkrupicového cukru
1 ksvejce
1 balíčekvanilkového cukru
Na makovou náplň:
200 gmáku
80 gkrupicového cukru
150 mlmléka

Postup:

1. Přibližně ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme kostku droždí spolu se lžící cukru a mouky, necháme asi 15 minut vykynout
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mléko, žloutky, špetku soli a vzejitý kvásek, důkladně hmotu propracujeme
3. Přidáme máslo a vypracujeme těsto, které necháme nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou kynout
4. Připravíme si náplně; mák umeleme, pak ho svaříme s mlékem a cukrem, necháme vychladnout
5. Důkladně smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a jedním vejcem, tak si připravíme tvarohovou náplň
6. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 4 samostatné bochánky, každý dáme doprostřed jednoho plechu a necháme ještě 10-15 minut kynout
7. Jednotlivé bochánky rozválíme válečkem na kulaté pláty vysoké asi 1 cm, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem
8. Na jednotlivá kola ozdobně nastříkáme nejlépe pomocí cukrářského sáčku obě náplně
9. Koláče ještě ozdobíme kandovaným ovocem a mandlemi
10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, až se nám okraje koláčů krásně zabarví do zlatohněda.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy