Česká sladká klasika. Koláče připravené z kynutého těsta, tvarohové a makové náplně, zdobené kandovaným ovocem a mandlemi.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
20 g | droždí |
60 g | krupicového cukru |
60 g | másla |
2 ks | žloutky |
150 ml | mléka |
špetka soli | |
kandované třešně, mandle a rozinky na ozdobení | |
vejce na potření | |
Na tvarohovou náplň: | |
250 g | tvarohu |
100 g | krupicového cukru |
1 ks | vejce |
1 balíček | vanilkového cukru |
Na makovou náplň: | |
200 g | máku |
80 g | krupicového cukru |
150 ml | mléka |
Postup:
1. Přibližně ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme kostku droždí spolu se lžící cukru a mouky, necháme asi 15 minut vykynout
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mléko, žloutky, špetku soli a vzejitý kvásek, důkladně hmotu propracujeme
3. Přidáme máslo a vypracujeme těsto, které necháme nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou kynout
4. Připravíme si náplně; mák umeleme, pak ho svaříme s mlékem a cukrem, necháme vychladnout
5. Důkladně smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a jedním vejcem, tak si připravíme tvarohovou náplň
6. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 4 samostatné bochánky, každý dáme doprostřed jednoho plechu a necháme ještě 10-15 minut kynout
7. Jednotlivé bochánky rozválíme válečkem na kulaté pláty vysoké asi 1 cm, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem
8. Na jednotlivá kola ozdobně nastříkáme nejlépe pomocí cukrářského sáčku obě náplně
9. Koláče ještě ozdobíme kandovaným ovocem a mandlemi
10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, až se nám okraje koláčů krásně zabarví do zlatohněda.