REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Česká sladká klasika. Koláče připravené z kynutého těsta, tvarohové a makové náplně, zdobené kandovaným ovocem a mandlemi.


Ingredience:
300 ghladké mouky
20 gdroždí
60 gkrupicového cukru
60 gmásla
2 ksžloutky
150 mlmléka
špetka soli
kandované třešně, mandle a rozinky na ozdobení
vejce na potření
Na tvarohovou náplň:
250 gtvarohu
100 gkrupicového cukru
1 ksvejce
1 balíčekvanilkového cukru
Na makovou náplň:
200 gmáku
80 gkrupicového cukru
150 mlmléka

Postup:

1. Přibližně ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme kostku droždí spolu se lžící cukru a mouky, necháme asi 15 minut vykynout
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mléko, žloutky, špetku soli a vzejitý kvásek, důkladně hmotu propracujeme
3. Přidáme máslo a vypracujeme těsto, které necháme nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou kynout
4. Připravíme si náplně; mák umeleme, pak ho svaříme s mlékem a cukrem, necháme vychladnout
5. Důkladně smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a jedním vejcem, tak si připravíme tvarohovou náplň
6. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 4 samostatné bochánky, každý dáme doprostřed jednoho plechu a necháme ještě 10-15 minut kynout
7. Jednotlivé bochánky rozválíme válečkem na kulaté pláty vysoké asi 1 cm, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem
8. Na jednotlivá kola ozdobně nastříkáme nejlépe pomocí cukrářského sáčku obě náplně
9. Koláče ještě ozdobíme kandovaným ovocem a mandlemi
10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, až se nám okraje koláčů krásně zabarví do zlatohněda.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Ochutnejte Le Tribute: perfektní nealko osvěžení pro každou příležitost

Toužíte po tekutém osvěžení a obyčejná voda už vaši žízeň neuhasí? Vyzkoušejte nápoje značky Le Tribute, předního výrobce prémiových destilátů i limonád. Zaujmou vás jeho novinka Zero Tonic, Olive Lemonade nebo Pink Grapefruit?

číst dále ...

Češi využívají catering nejvíc ve firmách a na svatby, objevují ho ale i pro setkávání s přáteli

Většina Čechů, téměř 65 % zatím nemá zkušenosti s objednáváním cateringu, ale kdyby cateringové služby plánovali využít, tak by to bylo buď na svatbu – téměř 57 % nebo na firemní akci 51 %. Za klíčové parametry pro výběr cateringové společnosti považují nejčastěji kvalitu jídla (63,3 %), s malým odstupem pak následuje cena (61,3 %). Aktuální průzkum společnosti IN CATERING, realizovaný agenturou Ipsos na vzorku 509 respondentů ve věku 18 až 65 let odhalil i to, že občas catering využívá 30 % respondentů a obliba této gastronomické služby postupně roste, a to i na nefiremní akce.

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Na asijský drink

Restaurace PRU58 láká na jedinečný zážitek, kde se setkává moderní asijská kuchyně s bohatou nabídkou exotických nápojů. Tamní drinky každého přenesou přímo do srdce Asie, kde tradice a inovace jdou ruku v ruce.

číst dále ...

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce zpochybňováno. Jsou tedy ovocné šťávy zdravou volbou, anebo výživovým prohřeškem?

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.