Místní speciality někdy dokážou naše chuťové pohárky naprosto okouzlit. To by se mohlo podařit také vynikající zelňačce dle slezské receptury, kterou provoní především kvalitní klobáska.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
350 g | kysaného zelí |
200 g | brambor na kostky |
200 g | zakysané smetany |
200 g | klobásy dědy Pilčíka z Řeznictví H+H, s. r. o. |
50 g | slaniny nebo špeku na kostky |
1 l | vývaru (kuřecího nebo zeleninového) |
1 ks | cibule najemno |
1 ks | vejce |
1/2 lžíce | mleté papriky |
1 lžička | kmínu |
Postup:
- Do hrnce dáme 2 lžíce oleje, slaninu a klobásu na kolečka a pěkně je orestujeme, aby pustily tuk a změnily barvu. Přidáme cibuli a opékáme, dokud nebude cibule měkká. Přidáme brambory a opékáme aspoň 2 minuty. Posypeme kořením a lehce orestujeme.
- Zalejeme vývarem a vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
- Přidáme zelí bez nálevu a povaříme dalších 10 minut.
- Nakonec přidáme smetanu, vejce a provaříme. Dochutíme solí a pepřem.
Aby byl pokrm opravdu stylový, měla by tato uzenina pocházet ze stejné lokality jako recept. Vybíráme proto Klobásu dědy Pilčíka z vyhlášeného Řeznictví H+H, s. r. o., vítěze ocenění Regionální potravina v Moravskoslezském kraji. Klobása dědy Pilčíka je naprosto fenomenální. Její receptura je dokonce starší než samotný majitel řeznictví. Obsahuje celých 95 % masa a ucítíte v ní speciální směs koření. A co je pro ni ještě naprosto typické? Že se udí na bukovém dřevě.
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz