V Čechách je oblíbená zelňačka, na Moravě kyselica. Zelňačka má červenou barvu po přidání červené papriky, kyselica je bílá, paprika se nepřidává. Rozdíl je i mezi valaškou a slováckou kyselicí, ve slovácké nesmí chybět fazole. Je i mnoho regionálních obdob této skvělé polévky, která se podává také jako vánoční polévka.
Ingredience:
300 g | kysaného zelí |
200 g | vařených brambor |
200 g | bílých fazolí |
1 hrst | sušených hub |
1 hrst | sušených švestek |
1,5 l | vody |
2 dl | sladké smetany |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladké mouky |
klobása | |
sádlo | |
ocet | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Den předem uvaříme bílé fazole a brambory, namočíme sušené houby (brambory se vaří zvlášť! se zelím se nevaří)
2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené zelí i se šťávou, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, pod pokličkou vaříme do měkka
3. Když je zelí měkké zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, přidáme uvařené brambory, fazole, houby, překrojené sušené švestky, krátce vše provaříme
4. Nakonec polévku dochutíme, octem, solí, pepřem
5. Polévku nalijeme do talířů a přidáme kolečka opečené klobásy.