REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slovácká kyselica

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Čechách je oblíbená zelňačka, na Moravě kyselica. Zelňačka má červenou barvu po přidání červené papriky, kyselica je bílá, paprika se nepřidává. Rozdíl je i mezi valaškou a slováckou kyselicí, ve slovácké nesmí chybět fazole. Je i mnoho regionálních obdob této skvělé polévky, která se podává také jako vánoční polévka.


Ingredience:
300 gkysaného zelí
200 gvařených brambor
200 gbílých fazolí
1 hrstsušených hub
1 hrstsušených švestek
1,5 lvody
2 dlsladké smetany
4 kskuličky nového koření
2 ksbobkové listy
1 kscibule
2 lžícehladké mouky
klobása
sádlo
ocet
pepř
sůl

Postup:

1. Den předem uvaříme bílé fazole a brambory, namočíme sušené houby (brambory se vaří zvlášť! se zelím se nevaří)
2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené zelí i se šťávou, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, pod pokličkou vaříme do měkka
3. Když je zelí měkké zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, přidáme uvařené brambory, fazole, houby, překrojené sušené švestky, krátce vše provaříme
4. Nakonec polévku dochutíme, octem, solí, pepřem
5. Polévku nalijeme do talířů a přidáme kolečka opečené klobásy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy