Belgická brasserie z pražských Vinohrad je vyhlášená nejen skvělými hranolky a opravdu širokým výběrem belgického piva, ale také výtečnými pokrmy z mořských plodů. Slávky Bruxx, signature dish šéfkuchaře Jana Pípala, si nyní můžete zkusit připravit i doma.
Ingredience:
Porce pro 2 osoby: | |
1 kg | čerstvých slávek |
50 g | karotky |
30 g | uzené slaniny |
30 g | másla |
150 ml | pšeničného piva (Hoegaarden White) |
100 ml | crème fraîche |
4 polévkové lžíce | olivového oleje |
1 polévková lžíce | belgické či dijonské hořčice |
1 polévková lžíce | petrželové natě |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | velká banánová šalotka |
1 ks | loupané masové rajče |
černý pepř (zatočit 3x mlýnkem) | |
sůl |
Postup:
- Slávky několikrát vyperte ve studené vodě a odtrhněte případné fousky. Čisté slávky uložte do lednice.
- V hrnci si rozpalte olivový olej, přidejte nakrájenou šalotku, slaninu, česnek, karotku nakrájenou na tenká kolečka, špetku soli a černý pepř. Přibližně 2 minuty orestujte, zalijte pivem, přidejte slávky, přikryjte poklicí a zprudka zavařte.
- Po 4 minutách slávky promíchejte, přidejte nakrájené loupané rajče, crème fraîche, hořčici, máslo a nasekanou petrželovou nať. Vařte ještě další 3 minuty, promíchejte a můžete podávat.
Jako přílohu doporučujeme čerstvě rozpečenou bagetu nebo smažené bramborové hranolky s majonézou.
Poznámka:Recept k článku: Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp