REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rožnění divočáka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rožnění divočáka kolem 50-60 kg trvá kolem 8-10 hodin. Nejprve musíme maso napíchat a nechat odležet, pak rožníme zabalené v alobalu 2 až 3 hodiny, teprve potom opékáme na přímo!


Ingredience:
Nálev na napíchání:
8 % roztok soli
2 % roztok cukru
Na marinádu na potírání:
2 lčerveného vína
1 lzvěřinového vývaru
1/2 láhvevinného octa
2 sáčkygrilovacího koření
500 gplnotučné hořčice
2 lžícedrcených jalovčinek
2 lžícetymiánu
2 palicečesneku
Ostatní:
jehla na napíchání, alobal ...

Postup:
  1. Vykuchaného staženého divočáka napícháme 3 dny předem 8 % roztokem soli a 2 % roztokem cukru, v chladu zaklopené maso necháme rozležet
  2. Divočáka napíchneme na rožeň, důkladně zajistíme, aby držel na rožni a neprotáčel se, obalíme alobalem
  3. První 2 hodiny rožnění necháme divočáka v alobalu, po 2 hodinách sundáme alobal a provedeme první potěr
  4. Potěr vyrobíme den předem, kdy ve vlažném zvěřinovém vývaru (lze použít i hovězí) rozmícháme všechny suroviny a necháme ho rozležet
  5. Podle toho jak jsme topili, provedeme po 3,5-4 hodinách první ořez
  6. Po prvním ořezu maso znovu ošetříme potěrem, a rožníme dále, topíme suchým tvrdým dřevem nejlépe bukem.
Doporučení:

Velmi chutné jsou uvařené brambory, které dáme na plech pod divočáka, krásně se nasáknou šťávou z divočáka, která při rožnění na ně kape, občas je promícháme, aby byly nasáklé ze všech stran i v rozích plechu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy