REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Recept na snadný chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když jde o jednoduchý postup pro začínající pekaře, vypadá dost složitě, ale opak je pravdou! V receptu je také video! Původní recept je od Gabriely Myslivcové.


Ingredience:
Na rozkvas:
150 gžitné celozrnné mouky
50 gmateřského kvásku
150 mlvlažné vody
Ostatní suroviny na chleba:
550 gpšeničné chlebové mouky
15 gkmínu
15 gsoli
355 mlvody

Postup:
  1. Kvásek smícháme s moukou a vlažnou vodou, necháme kvasit 8-12 hodin
  2. Hotový zalijeme vodou, důkladně rozšleháme, přisypeme mouku, kmín, část soli, vypracujeme těsto nejlépe pomocí robotu
  3. Přikryté sáčkem necháme 45 kynout, pak dáme kapku vody a zbytek soli, hněteme dalších 10 minut
  4. Umělohmotnou misku vymažeme kapkou rostlinného oleje, těsto do této misky přendáme, uzavřeme a necháme 30 minut kynout, pak těsto prohněteme, a necháme opět kynout, postup opakujeme ještě 3x
  5. Na olejem vymazané pracovní ploše těsto dále hněteme, nakonec vytvarujeme bochánek
  6. Ošatku na chleba posypeme moukou, vložíme do ní bochánek, ten také posypeme moukou, vložíme do sáčku a necháme kynout další 2 hodiny
  7. Chleba vyklopíme na pomoučenou dřevěnou lopatku, nebo přímo na plech, povrch nařízneme
  8. Do trouby vložíme chleba, pod ní dáme skleničku vody, prvních 15 pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, pak teplotu v troubě ztlumíme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.
Doporučení:

Založení kvásku, recept zde: Založení kvásku (pečení chleba)

 

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy