REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Recept na snadný chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když jde o jednoduchý postup pro začínající pekaře, vypadá dost složitě, ale opak je pravdou! V receptu je také video! Původní recept je od Gabriely Myslivcové.


Ingredience:
Na rozkvas:
150 gžitné celozrnné mouky
50 gmateřského kvásku
150 mlvlažné vody
Ostatní suroviny na chleba:
550 gpšeničné chlebové mouky
15 gkmínu
15 gsoli
355 mlvody

Postup:
  1. Kvásek smícháme s moukou a vlažnou vodou, necháme kvasit 8-12 hodin
  2. Hotový zalijeme vodou, důkladně rozšleháme, přisypeme mouku, kmín, část soli, vypracujeme těsto nejlépe pomocí robotu
  3. Přikryté sáčkem necháme 45 kynout, pak dáme kapku vody a zbytek soli, hněteme dalších 10 minut
  4. Umělohmotnou misku vymažeme kapkou rostlinného oleje, těsto do této misky přendáme, uzavřeme a necháme 30 minut kynout, pak těsto prohněteme, a necháme opět kynout, postup opakujeme ještě 3x
  5. Na olejem vymazané pracovní ploše těsto dále hněteme, nakonec vytvarujeme bochánek
  6. Ošatku na chleba posypeme moukou, vložíme do ní bochánek, ten také posypeme moukou, vložíme do sáčku a necháme kynout další 2 hodiny
  7. Chleba vyklopíme na pomoučenou dřevěnou lopatku, nebo přímo na plech, povrch nařízneme
  8. Do trouby vložíme chleba, pod ní dáme skleničku vody, prvních 15 pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, pak teplotu v troubě ztlumíme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.
Doporučení:

Založení kvásku, recept zde: Založení kvásku (pečení chleba)

 

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy