REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Recept na snadný chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když jde o jednoduchý postup pro začínající pekaře, vypadá dost složitě, ale opak je pravdou! V receptu je také video! Původní recept je od Gabriely Myslivcové.


Ingredience:
Na rozkvas:
150 gžitné celozrnné mouky
50 gmateřského kvásku
150 mlvlažné vody
Ostatní suroviny na chleba:
550 gpšeničné chlebové mouky
15 gkmínu
15 gsoli
355 mlvody

Postup:
  1. Kvásek smícháme s moukou a vlažnou vodou, necháme kvasit 8-12 hodin
  2. Hotový zalijeme vodou, důkladně rozšleháme, přisypeme mouku, kmín, část soli, vypracujeme těsto nejlépe pomocí robotu
  3. Přikryté sáčkem necháme 45 kynout, pak dáme kapku vody a zbytek soli, hněteme dalších 10 minut
  4. Umělohmotnou misku vymažeme kapkou rostlinného oleje, těsto do této misky přendáme, uzavřeme a necháme 30 minut kynout, pak těsto prohněteme, a necháme opět kynout, postup opakujeme ještě 3x
  5. Na olejem vymazané pracovní ploše těsto dále hněteme, nakonec vytvarujeme bochánek
  6. Ošatku na chleba posypeme moukou, vložíme do ní bochánek, ten také posypeme moukou, vložíme do sáčku a necháme kynout další 2 hodiny
  7. Chleba vyklopíme na pomoučenou dřevěnou lopatku, nebo přímo na plech, povrch nařízneme
  8. Do trouby vložíme chleba, pod ní dáme skleničku vody, prvních 15 pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, pak teplotu v troubě ztlumíme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.
Doporučení:

Založení kvásku, recept zde: Založení kvásku (pečení chleba)

 

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy