REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Recept na snadný chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když jde o jednoduchý postup pro začínající pekaře, vypadá dost složitě, ale opak je pravdou! V receptu je také video! Původní recept je od Gabriely Myslivcové.


Ingredience:
Na rozkvas:
150 gžitné celozrnné mouky
50 gmateřského kvásku
150 mlvlažné vody
Ostatní suroviny na chleba:
550 gpšeničné chlebové mouky
15 gkmínu
15 gsoli
355 mlvody

Postup:
  1. Kvásek smícháme s moukou a vlažnou vodou, necháme kvasit 8-12 hodin
  2. Hotový zalijeme vodou, důkladně rozšleháme, přisypeme mouku, kmín, část soli, vypracujeme těsto nejlépe pomocí robotu
  3. Přikryté sáčkem necháme 45 kynout, pak dáme kapku vody a zbytek soli, hněteme dalších 10 minut
  4. Umělohmotnou misku vymažeme kapkou rostlinného oleje, těsto do této misky přendáme, uzavřeme a necháme 30 minut kynout, pak těsto prohněteme, a necháme opět kynout, postup opakujeme ještě 3x
  5. Na olejem vymazané pracovní ploše těsto dále hněteme, nakonec vytvarujeme bochánek
  6. Ošatku na chleba posypeme moukou, vložíme do ní bochánek, ten také posypeme moukou, vložíme do sáčku a necháme kynout další 2 hodiny
  7. Chleba vyklopíme na pomoučenou dřevěnou lopatku, nebo přímo na plech, povrch nařízneme
  8. Do trouby vložíme chleba, pod ní dáme skleničku vody, prvních 15 pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, pak teplotu v troubě ztlumíme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.
Doporučení:

Založení kvásku, recept zde: Založení kvásku (pečení chleba)

 

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy