REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pšenično-žitný chléb se semínkovou záparou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí vláčný chleba připravený ze dvou druhů mouky, rozkvasu a semínkové zápary. Vydrží čerstvý až 3 dny!


Ingredience:
Na rozkvas:
150 gpšeničné chlebové mouky
150 gvody
30 gpšeničného nebo žitného kvásku
Na záparu:
250 gvroucí vody
50 gpšeničné celozrnné mouky
2 vrchovaté lžíceslunečnice
2 vrchovaté lžícelněného semínka
2 vrchovaté lžícesezamu
2 vrchovaté lžícedýňového semínka
Ostatní:
150 gpšeničné chlebové mouky
150 gžitné chlebové mouky
70 gvody
2,5 rovné lžičkysoli
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy a ošatky

Postup:
  1. Pšeničný nebo žitný kvásek smícháme s moukou a vodou, necháme pod hadrovou utěrkou 12 hodin kvasit
  2. Připravíme si záparu; pšeničnou mouku promícháme se semínky, zalijeme vroucí vodou, zakryjeme utěrkou a necháme úplně vychladnout
  3. Do rozkvasu zamícháme záparu, obě mouky smíchané se solí, přidáme vodu, vypracujeme těsto, které necháme v teple opět pod hadrovou utěrkou vykynout (doba je závislá ne teplotě v místnosti, ale 2 hodiny budou tak akorát), během kynutí těsto 3x přeložíme
  4. Vykynuté těsto lehce prohněteme a vytvarujeme do tvaru bochníku, poklademe do moukou vysypané ošatky a necháme zase kynout další 1 hodinu
  5. Bochník přendáme na plech vyložený papírem na pečení, ometeme mouku, postříkáme ho vodou, nejlépe jemným rozprašovačem a dáme péct
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 35 minut.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy