REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčatová omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jde o poctivou teplou rajskou omáčku podle receptury z minulého století. Taková se vařila v hospodách, ale i v mnoha domácnostech za dob totality.


Ingredience:
Na cca 5 porcí (150 g):
750 gvývaru
75 grajčatového protlaku
50 ghladké mouky
45 gcibule
40 gmrkve
40 goleje
35 gcukru
25 gmásla
20 gceleru
20 gpetržele
15 gocta
10 gsoli
1 gcelého pepře
0,5 gcelé skořice
0,5 gnového koření
0,3 gbobkového listu

Postup:
  1. Do hotového vývaru (viz. vývary) vložíme rajský protlak, cibuli, koření, a kořenovou zeleninu
  2. Cca 20 minut povaříme do změknutí zeleniny a zahustíme jíškou (viz. jíšky)
  3. Vše dobře provaříme a pak propasírujeme (přecedíme)
  4. Dochutíme solí, cukrem a octem
  5. Zjemníme máslem.
Doporučení:

Postup lze obrátit tak, že na oleji se orestuje na plátky nakrájená cibule s kousky kořenové zeleniny potom přidáme koření a prosátou mouku, čímž připravíme světlou zásmažku, doplníme rajský protlak a vše zalijeme prochladlým vývarem, nato přivedeme do varu a za občasného prošlehání metličkou provaříme naposled přecedíme omáčku a dochutíme cukrem solí a octem Tento postup vyžaduje stálý dohled kuchaře nad hrncem a hrozí připálení omáčky, proto George doporučuje výše uvedený postup.

Poznámka:

Kořenovou zeleninu můžeme vynechat a vývar lze nahradit obyčejnou vodou.Příprava jíšky viz. recept: Jíška.Příprava hovězího vývaru viz. recept: Hovězí vývar (Conzommé – konzomé).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy