REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Posvícenské koláče II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláče z kynutého těsta plněné makovou nebo tvarohovou náplní, ozdobené mandlemi nebo rozinkami, pečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
300 ghrubé mouky
200 gcukru krupice
100 gmásla + na vymazání
50 gdroždí
300 mlsmetany
1 lžičkasoli
5 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
nastrouhaný muškátový oříšek
vejce na potření
Na makovou náplň:
200 mlmléka
200 gmletého máku
50 gcukru krupice
1 kssáčku vanilkového cukru
Na tvarohovou náplň:
250 gměkkého tvarohu
100 gmoučkového cukru
2 lžícevanilkového pudinkového prášku
1 lžícenastrouhané citronové kůry
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce
Na ozdobení:
oloupané mandle
rozinky

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 2 lžic mouky a poloviny vlažné smetany smícháme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout
2. Do mísy dáme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, prosátou hladkou i hrubou mouku, žloutky na jemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, zbylou smetanu, kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě vykynout (během kynutí těsto ještě 2x propracujeme) 3. Na makovou náplň mléko s krupicovým a vanilkovým cukrem uvedeme do varu, přidáme mletý mák a chvíli povaříme (asi 2 minuty), pak necháme vychladnout
4. Na tvarohovou náplň měkký tvaroh smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, vejcem, na jemno nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým pudinkovým práškem
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 18 kousků, vyválíme z nich kuličky, pak placičky, které rozložíme na vymazaný plech, uprostřed uděláme důlek, ozdobně naplníme náplněmi, ozdobíme mandlemi nebo rozinkami, těsto okolo potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 15 minut kynout
6. Pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 20 minut.

Doporučení:

K makové náplni na ozdobu se nejvíce hodí mandle a k tvarohové náplni rozinky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy