REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Posvícenské koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na 20 kusů chutných tvarohových a povidlových koláčů.


Ingredience:
Rozpis na 20 kusů:
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 gkrupicového cukru
80 gmásla
200 mlmléka
3 ksvejce
1 kskostky droždí
1 ksvejce na potření
1 sáčekvanilkového cukru
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
250 gměkkého tvarohu
75 gmoučkového cukru
1 ksvejce
1 sáčekvanilkového cukru
Na makovou náplň:
200 gmletého máku
60 gkrupicového cukru
50 gpiškotů
30 gmásla
100 mlmléka
Ostatní:
mandle a rozinky na ozdobení
pečící papír

Postup:

1. Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic vlažného mléka vymícháme kvásek, necháme ho 15 minut vzejít
2. Ze zbylé mouky, obou cukrů, soli, žloutků, povoleného másla, vzešlého kvásku a postupně přilévaného mléka vypracujeme těsto
3. Mák svaříme s mlékem a cukrem, nádivku zjemníme máslem a zahustíme na jemno rozdrcenými piškoty
4. Do tvarohu přimícháme oba cukry a vejce
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 stejných bochánků, z každého pak vytvarujeme jednotlivé koláče, uprostřed každého vytvoříme důlek, okraje potřeme rozšlehaným vejcem
6. Pomocí zdobícího sáčku nebo lžící na koláče naneseme ozdobně obě náplně, dozdobíme mandlemi a rozinkami
7. V troubě vyhřáté na 200 °C, nejlépe na pečícím papíru, pečeme asi 20 minut.

Doporučení:

Koláče jsou skvělé doplněné o jahodovou nebo například rybízovou marmeládu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy