Recept na 20 kusů chutných tvarohových a povidlových koláčů.
Ingredience:
Rozpis na 20 kusů: | |
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
100 g | krupicového cukru |
80 g | másla |
200 ml | mléka |
3 ks | vejce |
1 ks | kostky droždí |
1 ks | vejce na potření |
1 sáček | vanilkového cukru |
špetka soli | |
Na tvarohovou náplň: | |
250 g | měkkého tvarohu |
75 g | moučkového cukru |
1 ks | vejce |
1 sáček | vanilkového cukru |
Na makovou náplň: | |
200 g | mletého máku |
60 g | krupicového cukru |
50 g | piškotů |
30 g | másla |
100 ml | mléka |
Ostatní: | |
mandle a rozinky na ozdobení | |
pečící papír |
Postup:
1. Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic vlažného mléka vymícháme kvásek, necháme ho 15 minut vzejít
2. Ze zbylé mouky, obou cukrů, soli, žloutků, povoleného másla, vzešlého kvásku a postupně přilévaného mléka vypracujeme těsto
3. Mák svaříme s mlékem a cukrem, nádivku zjemníme máslem a zahustíme na jemno rozdrcenými piškoty
4. Do tvarohu přimícháme oba cukry a vejce
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 stejných bochánků, z každého pak vytvarujeme jednotlivé koláče, uprostřed každého vytvoříme důlek, okraje potřeme rozšlehaným vejcem
6. Pomocí zdobícího sáčku nebo lžící na koláče naneseme ozdobně obě náplně, dozdobíme mandlemi a rozinkami
7. V troubě vyhřáté na 200 °C, nejlépe na pečícím papíru, pečeme asi 20 minut.
Koláče jsou skvělé doplněné o jahodovou nebo například rybízovou marmeládu.