REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z tlučených jater

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Starý recept z Dělnické kuchařky Anuše Kejřové z roku 1923, upravený do dnešní podoby. Polévka je sytá a pikantní. Název z  tlučených jater, je podle úpravy, játra se v hmoždíři, rozdrtila tloukem, v dnešní době je ale umeleme.


Ingredience:
300 ghovězích jater
1 lhovězího vývaru
3 ksuvařené vaječné žloutky
1 kspetržel
1 ksmrkev
1 kscibule
kostičky opečené housky
muškátový květ
hladká mouka
petrželka
máslo
pepř
sůl

Postup:
  1. Játra nakrájíme na nudličky, na másle opečeme do měkka, upečená, prochladlá játra umeleme
  2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, lehce orestujeme, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem
  3. Přidáme rozemletá játra, vaříme 20 minut
  4. Nakonec do polévky přidáme nastrouhané žloutky, ochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového květu
  5. Hotovou polévku nalijeme do talířů, přidáme kostičky opečené housky, nasekanou petrželku a podáváme.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy