Orestované šišky mletého masa naplněného vejci uvařenými na tvrdo, podušené podlité vodou, servírované přelité omáčkou připravenou z výpeku.
Ingredience:
500 g | mletého vepřového nebo hovězího masa |
80 g | sádla nebo ztuženého tuku |
20 g | hladké mouky |
2 lžíce | vody |
5 ks | vajec |
1 ks | žemle |
trochu jemné strouhanky | |
kousíček bujónu | |
špetka pepře | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Čtyři vejce uvaříme natvrdo, hned je zchladíme a oloupeme
2. Mleté maso smícháme se solí, pepřem, s namočenou a vymačkanou žemlí, vejcem a podle potřeby zahustíme strouhankou, směs dobře propracujeme
3. Na mokrém prkénku ze směsi vypracujeme čtyři stejné placky, do každé opatrně zabalíme jedno celé vejce
4. Na dobře rozehřátém tuku ptáčky nejprve ze všech stran opečeme, pak je trochu podlijeme vodou a chvíli podusíme
5. Hotové maso vyndáme, zbylou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podle potřeby zředíme, našleháme a chvíli povaříme, omáčku nakonec dochutíme kouskem bujónu
6. Ptáčky servírujeme přelité omáčkou z výpeku.