Zelné listy plněné masovou směsí a uvařenou rýží, stočené do závitků, dušené ve smetanové omáčce.
Ingredience:
500 g | mletého masa (vepřové+hovězí) |
120 g | uvařené rýže |
200 ml | zakysané smetany |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | petrželky |
2 ks | balení rajčatového protlaku |
1-2 ks | vejce |
1 ks | středně velkké hlávky zelí |
1 ks | velké cibule |
mletý pepř | |
ocet | |
cukr | |
sůl | |
voda |
Postup:
1. Očištěnou hlávku zelí povaříme asi 5 minut ve vodě, vyndáme ji, vodu uschováme, zelí schladíme pod studenou vodu, pak hlávku rozebereme na jednotlivé listy, ty osušíme a tuhý konec každého listu vyřízneme
2. Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vařenou rýži, najemno nasekanou petrželku, rozklepnutá vejce, promícháme do soudržné hmoty a postupně z ní uděláme středně velké válečky
3. Masové válečky dáme doprostřed osušených zelných listů, kraje listů u kratších částí masového válečku přehneme přes maso a po delší straně zarolujeme list do závitku, naskládáme do pekáčku vymazaného částí másla, mírně podlijeme vývarem ze zelí, přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě při 180 °C tak 20 minut
4. Na zbylém rozehřátém másle opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme 5 lžic rajčatového protlaku, vlijeme 250 ml zelného vývaru, promícháme, zahřejeme, osolíme, přidáme 2 lžičky cukru a ocet podle chuti
5. Připravenou směsí zalijeme závitky, zvolna dusíme dalších 35 minut (prvních 10 minut přiklopené), na závěr do omáčky vmícháme smetanu a pak ji už jen krátce prohřejeme.