REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné zelné listy II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelné listy plněné masovou směsí a uvařenou rýží, stočené do závitků, dušené ve smetanové omáčce.


Ingredience:
500 gmletého masa (vepřové+hovězí)
120 guvařené rýže
200 mlzakysané smetany
3 lžícemásla
2 lžícepetrželky
2 ksbalení rajčatového protlaku
1-2 ksvejce
1 ksstředně velkké hlávky zelí
1 ksvelké cibule
mletý pepř
ocet
cukr
sůl
voda

Postup:

1. Očištěnou hlávku zelí povaříme asi 5 minut ve vodě, vyndáme ji, vodu uschováme, zelí schladíme pod studenou vodu, pak hlávku rozebereme na jednotlivé listy, ty osušíme a tuhý konec každého listu vyřízneme
2. Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vařenou rýži, najemno nasekanou petrželku, rozklepnutá vejce, promícháme do soudržné hmoty a postupně z ní uděláme středně velké válečky
3. Masové válečky dáme doprostřed osušených zelných listů, kraje listů u kratších částí masového válečku přehneme přes maso a po delší straně zarolujeme list do závitku, naskládáme do pekáčku vymazaného částí másla, mírně podlijeme vývarem ze zelí, přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě při 180 °C tak 20 minut
4. Na zbylém rozehřátém másle opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme 5 lžic rajčatového protlaku, vlijeme 250 ml zelného vývaru, promícháme, zahřejeme, osolíme, přidáme 2 lžičky cukru a ocet podle chuti
5. Připravenou směsí zalijeme závitky, zvolna dusíme dalších 35 minut (prvních 10 minut přiklopené), na závěr do omáčky vmícháme smetanu a pak ji už jen krátce prohřejeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy