REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné zelné listy II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelné listy plněné masovou směsí a uvařenou rýží, stočené do závitků, dušené ve smetanové omáčce.


Ingredience:
500 gmletého masa (vepřové+hovězí)
120 guvařené rýže
200 mlzakysané smetany
3 lžícemásla
2 lžícepetrželky
2 ksbalení rajčatového protlaku
1-2 ksvejce
1 ksstředně velkké hlávky zelí
1 ksvelké cibule
mletý pepř
ocet
cukr
sůl
voda

Postup:

1. Očištěnou hlávku zelí povaříme asi 5 minut ve vodě, vyndáme ji, vodu uschováme, zelí schladíme pod studenou vodu, pak hlávku rozebereme na jednotlivé listy, ty osušíme a tuhý konec každého listu vyřízneme
2. Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vařenou rýži, najemno nasekanou petrželku, rozklepnutá vejce, promícháme do soudržné hmoty a postupně z ní uděláme středně velké válečky
3. Masové válečky dáme doprostřed osušených zelných listů, kraje listů u kratších částí masového válečku přehneme přes maso a po delší straně zarolujeme list do závitku, naskládáme do pekáčku vymazaného částí másla, mírně podlijeme vývarem ze zelí, přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě při 180 °C tak 20 minut
4. Na zbylém rozehřátém másle opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme 5 lžic rajčatového protlaku, vlijeme 250 ml zelného vývaru, promícháme, zahřejeme, osolíme, přidáme 2 lžičky cukru a ocet podle chuti
5. Připravenou směsí zalijeme závitky, zvolna dusíme dalších 35 minut (prvních 10 minut přiklopené), na závěr do omáčky vmícháme smetanu a pak ji už jen krátce prohřejeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy