Slané, v troubě upečené, kynuté pečivo podle Ládi Hrušky, skvělé k pivu nebo vínu.
Ingredience:
2,5 hrnku | polohrubé mouky |
1 hrnek | piva |
3 panáky | oleje |
3/4 ks | kostky droždí |
1 ks | bílek |
1 lžička | cukru |
1/2 lžičky | pepře |
1/2 lžičky | soli |
mák |
Postup:
1. Do nádoby s moukou přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a část nahřátého piva, lehce zasypte moukou a necháme vzejít kvásek
2. Přidáme olej, sůl, pepř, druhou část piva a vypracujeme těsto, které necháme opět odpočívat tak 30 minut
3. Z připraveného těsta vyválíme dlouhé tenké válečky, z kterých pak vytvarujeme preclíky, ty vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme hrubozrnnou solí a mákem
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, pak troubu vypneme, mírně otevřeme a preclíky ještě dosušíme.
Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová