REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pepřenky z ryb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nasolené, v octovém nálevu naložené proužky rybího masa, promíchané se sterilovanou zeleninou, dochucené pepřem a dalším kořením, nakonec zalité sladkokyselým nálevem.


Ingredience:
2 kgbílé ryby (cejn, plotice, kapr...)
5-6 lžicsoli (vrchovatých)
Na nálev na naložení:
3 dlocta
3/4 lpřevařené, mírně prochladlé vody
2 lžícecukru (vrchovaté)
1 lžícesoli (vrchovatá)
5-8 kskuliček černého pepře
4-6 kskuliček nového koření
2 ksbobkových listů
Na dohotovení:
5-7 ksstředně velkých cibulí
150-200 gsterilované zeleniny (směs zelí, mrkve, hrášku a okurky)
mletý černý pepř
Na nálev na finální zalití (dochucení):
5-6 lžicoleje
3 lžícekrystalového cukru
1,5 lžícesoli
1/2 lžičkymletého černého pepře
1 kschilli papričky
2 dlvody
1 dlocta

Postup:

1. Očištěné ryby nafiletujeme, jednotlivé filety pak nakrájíme na proužky, ty vložíme do cedníku a důkladně propereme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat
2. Připravené maso dáme do větší mísy a posypeme solí, promícháme a necháme několik hodin odležet, nejlépe přes noc
3. Připravíme nálev na naložení; smícháme 3 dcl octa s převařenou, mírně prochladlou vodou (¾ l), přidáme lžíci soli a 2 lžíce cukru, celé koření, vše promícháme
4. Odležené ryby propláchme, zbavíme soli a necháme okapat, maso pak vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme studeným nálevemu, uzavřeme víčkem a necháme v lednici asi 4 až 5 dní odležet
5. Jakmile kosti díky působení octa změknou, proužky ryby procedíme a necháme okapat
6. Oloupané cibule nakrájíme na plátky, přidáme sterilovanou zeleninu, na kousky pokrájenou chilli papričku, vše smícháme, dochutíme pepřem
7. Nakonec směs dáme do zavařovacích sklenic, zalijeme finálním nálevem, který jsme připravili smícháním výše uvedených surovin (pokud je málo nálevu, uděláme si další várku!), zavřené pepřenky necháme další 2 až 3 dny odležet, pak se do nich můžeme konečně pustit.

Poznámka:

Zdroj: Rybářský rozcestník.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy