REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pepřenky z ryb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nasolené, v octovém nálevu naložené proužky rybího masa, promíchané se sterilovanou zeleninou, dochucené pepřem a dalším kořením, nakonec zalité sladkokyselým nálevem.


Ingredience:
2 kgbílé ryby (cejn, plotice, kapr...)
5-6 lžicsoli (vrchovatých)
Na nálev na naložení:
3 dlocta
3/4 lpřevařené, mírně prochladlé vody
2 lžícecukru (vrchovaté)
1 lžícesoli (vrchovatá)
5-8 kskuliček černého pepře
4-6 kskuliček nového koření
2 ksbobkových listů
Na dohotovení:
5-7 ksstředně velkých cibulí
150-200 gsterilované zeleniny (směs zelí, mrkve, hrášku a okurky)
mletý černý pepř
Na nálev na finální zalití (dochucení):
5-6 lžicoleje
3 lžícekrystalového cukru
1,5 lžícesoli
1/2 lžičkymletého černého pepře
1 kschilli papričky
2 dlvody
1 dlocta

Postup:

1. Očištěné ryby nafiletujeme, jednotlivé filety pak nakrájíme na proužky, ty vložíme do cedníku a důkladně propereme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat
2. Připravené maso dáme do větší mísy a posypeme solí, promícháme a necháme několik hodin odležet, nejlépe přes noc
3. Připravíme nálev na naložení; smícháme 3 dcl octa s převařenou, mírně prochladlou vodou (¾ l), přidáme lžíci soli a 2 lžíce cukru, celé koření, vše promícháme
4. Odležené ryby propláchme, zbavíme soli a necháme okapat, maso pak vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme studeným nálevemu, uzavřeme víčkem a necháme v lednici asi 4 až 5 dní odležet
5. Jakmile kosti díky působení octa změknou, proužky ryby procedíme a necháme okapat
6. Oloupané cibule nakrájíme na plátky, přidáme sterilovanou zeleninu, na kousky pokrájenou chilli papričku, vše smícháme, dochutíme pepřem
7. Nakonec směs dáme do zavařovacích sklenic, zalijeme finálním nálevem, který jsme připravili smícháním výše uvedených surovin (pokud je málo nálevu, uděláme si další várku!), zavřené pepřenky necháme další 2 až 3 dny odležet, pak se do nich můžeme konečně pustit.

Poznámka:

Zdroj: Rybářský rozcestník.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy