Nasolené, v octovém nálevu naložené proužky rybího masa, promíchané se sterilovanou zeleninou, dochucené pepřem a dalším kořením, nakonec zalité sladkokyselým nálevem.
Ingredience:
2 kg | bílé ryby (cejn, plotice, kapr...) |
5-6 lžic | soli (vrchovatých) |
Na nálev na naložení: | |
3 dl | octa |
3/4 l | převařené, mírně prochladlé vody |
2 lžíce | cukru (vrchovaté) |
1 lžíce | soli (vrchovatá) |
5-8 ks | kuliček černého pepře |
4-6 ks | kuliček nového koření |
2 ks | bobkových listů |
Na dohotovení: | |
5-7 ks | středně velkých cibulí |
150-200 g | sterilované zeleniny (směs zelí, mrkve, hrášku a okurky) |
mletý černý pepř | |
Na nálev na finální zalití (dochucení): | |
5-6 lžic | oleje |
3 lžíce | krystalového cukru |
1,5 lžíce | soli |
1/2 lžičky | mletého černého pepře |
1 ks | chilli papričky |
2 dl | vody |
1 dl | octa |
Postup:
1. Očištěné ryby nafiletujeme, jednotlivé filety pak nakrájíme na proužky, ty vložíme do cedníku a důkladně propereme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat
2. Připravené maso dáme do větší mísy a posypeme solí, promícháme a necháme několik hodin odležet, nejlépe přes noc
3. Připravíme nálev na naložení; smícháme 3 dcl octa s převařenou, mírně prochladlou vodou (¾ l), přidáme lžíci soli a 2 lžíce cukru, celé koření, vše promícháme
4. Odležené ryby propláchme, zbavíme soli a necháme okapat, maso pak vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme studeným nálevemu, uzavřeme víčkem a necháme v lednici asi 4 až 5 dní odležet
5. Jakmile kosti díky působení octa změknou, proužky ryby procedíme a necháme okapat
6. Oloupané cibule nakrájíme na plátky, přidáme sterilovanou zeleninu, na kousky pokrájenou chilli papričku, vše smícháme, dochutíme pepřem
7. Nakonec směs dáme do zavařovacích sklenic, zalijeme finálním nálevem, který jsme připravili smícháním výše uvedených surovin (pokud je málo nálevu, uděláme si další várku!), zavřené pepřenky necháme další 2 až 3 dny odležet, pak se do nich můžeme konečně pustit.
Zdroj: Rybářský rozcestník.