REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Peciválky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pecivál byl člověk, který se pořád válel. Peciválky na tom v minulých dobách bývaly obdobně, hotové, obalené v máku s cukrem a pomaštěné sádlem se nechávaly na troubě proležet a prohřát, pak se jedly ze společné mísy.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 ghladké mouky
250 gvařených brambor
150 gmletého máku
150 gcukru mloučka
50 gsádla
40 gdroždí
2 lžíceoleje
1/4 lmléka
2 ksžloutky
kostka cukru
špeka soli

Postup:

1. Do větší mísy prosijeme mouku, osolíme a vmícháme na jemno postrouhané brambory, uděláme dolíček, do kterého vlijeme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, kostku cukru, žloutky a necháme vykynout kvásek
2. Vymícháme vláčné těsto jako na buchty a necháme přikryté kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem
3. Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme kousky těsta na vál, upravíme do kulatého tvaru a necháme vykynout na pomaštěném plechu
4. V troubě vyhřáté na 150-160 °C pečeme dozlatova
5. Po vychladnutí peciválky máčíme v horké vodě, hned je vytáhneme a obalíme v mletém máku smíchaném s cukrem, pokropíme rozehřátým sádlem.

Doporučení:

Peciválky se také plnily marmeládou nebo povidly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy