Pecivál byl člověk, který se pořád válel. Peciválky na tom v minulých dobách bývaly obdobně, hotové, obalené v máku s cukrem a pomaštěné sádlem se nechávaly na troubě proležet a prohřát, pak se jedly ze společné mísy.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | hladké mouky |
250 g | vařených brambor |
150 g | mletého máku |
150 g | cukru mloučka |
50 g | sádla |
40 g | droždí |
2 lžíce | oleje |
1/4 l | mléka |
2 ks | žloutky |
kostka cukru | |
špeka soli |
Postup:
1. Do větší mísy prosijeme mouku, osolíme a vmícháme na jemno postrouhané brambory, uděláme dolíček, do kterého vlijeme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, kostku cukru, žloutky a necháme vykynout kvásek
2. Vymícháme vláčné těsto jako na buchty a necháme přikryté kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem
3. Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme kousky těsta na vál, upravíme do kulatého tvaru a necháme vykynout na pomaštěném plechu
4. V troubě vyhřáté na 150-160 °C pečeme dozlatova
5. Po vychladnutí peciválky máčíme v horké vodě, hned je vytáhneme a obalíme v mletém máku smíchaném s cukrem, pokropíme rozehřátým sádlem.
Peciválky se také plnily marmeládou nebo povidly.